Köpek almak çok titizlik isteyen bir seçim. Veteriner Hekim Ercan Çokçeken köpek psikolojisi ve eğitimi açısından uzamanlaşmış bir hekim. Köpek sahiplenmek isteyenler için çok önemli tavsiyelerde bulundu.
Köpek almak için yada köpek sahibi olmaya kendimizi nasıl hazırlamalıyız?
Köpek yaklaşık 10 bin yıldır bizim evcilleştirdiğimiz bir canlı. Çok yüksek bir kapasitesi olan bir hayvan. Koku alma ve görme kapasitesi çok yüksektir. Bu kadar yoğun kapasiteli bir canlıyı hayatımıza sokacak isek bazı şeyler önemlidir. Örneğin önce biz köpeğe hazır mıyız? Bu hayvan robot değil, onun ihtiyaçları var. En başta sağlık ihtiyaçları var, alan için ihtiyaçları var. tavsiyemiz kuru mamadır, onların da bir maliyeti var. Aşılamaları ve bakımının yanısıra dışarı çıkarmanız, gezdirmeniz gerekir. Sizin hem maddi olarak bütçe ayırmanız, hem evinizde alan ayırmanız hem de zaman ayırmanız gereken canlılar. Biz kendimize oyuncak robot almıyoruz, bir dost canlı alıyoruz. Yaklaşık 14 yıl onunla hayatımızı geçireceğiz. Köpek almak istediğinizde önce bunları düşünmelisiniz.
Kişi köpek almak için hazır olduğunu nasıl anlayabilir? 01.30
Benim tavsiyem insanların köpek almak istedikleri zaman, eğer böyle bir canlıya kendisini hazır hissediyorlar ise etraflarına da danışmaları. Kişinin eşine, çocuklarına, çevresine danışması gerekir. Köpek alıp hayatınıza koyup 3 gün sonra geri vermek çok kötü bir şey. Bu hayvanları travmatik yapan bir hareket. Köpek alacaksanız mümkün olduğu kadar kolektif bazlı yani çevrenizle birlikte düşünmenizi ve karar vermenizi öneririm.
Köpek seçerken nelere dikkat etmek gerekir? 02.17
Antalya’da yaşayan birisi gidip Huski almasın. Samoyet tavsiye etmem. Şişli’de yaşıyorsanız Kangal hiç tavsiye etmem. Veya Beagel, Jack Russel av köpekleri belli alan isteyen, enerjisini atmak isteyen canlılardır. Tavsiyem mümkün olduğu kadar aldıkları köpeğin anne-baba-atasına kadar bakmaları ve bunların sağlıklı bireyler olup olmadığını kontrol etmeleri. Zira ki sorunsuz birer yavru köpek almak için seçebilecekleri kriterlerden biridir bu. Köpek almak isteyenlerin ayrıca ırk özelliklerine bakmaları gerekli. İnternetten bakabilirsiniz ama dikkatli olmanız gerekir, internet bazen bilgi çöplüğü olabiliyor. Köpek almak için American Kennel Clup ( http://www.akc.org/) veya Federasyon Siyonolojik Internasional (ufed.org.tr) web sitelerinden ırklara bakmanızı öneririm.
Şehir hayatında hangi tür köpekler tercih edilmelidir? 03.23
Benim size tavsiyem yönetebileceğiniz daha minyatür ırklar.
Mesela French Bulldog önerebilirim ki horlasa da, uyurken saçma sapan hareketler yapsa da benim favori ırkımdır. Çünkü burnu basık ve kalp sorunlarına biraz daha yatkın bir ırktır. Az yemek yer. Kuru mama parası sizi biraz sıkıştırıyorsa, alan olarak geniş değil, dar alanlarda idare edebilirsiniz küçük olduğu için, küçük bir kedi taşıma kutusuna kutuya koyup rahatça seyahat edebilirsiniz. Arabanızda Saint Bernard’dan, Kangaldan daha rahat Bodrum’a götürebileceğiniz kesin.
Pug olabilir tavsiyem.
Pekingese (Pekines ), Chihuahua ( Şıvava ), Pinscher ( Pinçır ) ‘a dikkat etmenizi isterim, çok inatçıdırlar.
Boston Terrier ve French Bulldog, Pug şehir hayatı için tavsiye ettiğim üç ırk. Dişi mi erkek mi olduğu çok önemli.
Evi korumak için dişi köpek mi erkek köpek mi almak daha doğru? 05.03
Benim tavsiyem alan koruması ve korunması gereken bir yerler varsa dişi köpek almaları. Erkek köpekler testesterondan dolayı iyi sonuçlar vermeyebilir. Dişiler her zaman etrafını, insanları çok iyi gözeten, onlar ile iletişim kurabilen, içeriye girenleri fark edebilen hayvanlardır. Sebebi şudur; Östrojen dişilerin beynini daha damarlı hale getirir, beyin çok daha iyi çalışır.
Evde köpeğe hazırlık için neler yapılmalı? 05.46
Köpeği eve getirmeden önce muhakkak bir veteriner kliniğe götürmeniz gerekir. Çünkü sizin göremediğiniz sorunları o çok rahat görebilir. Gözünde çapaklanma var mı, ateşi var mı, sorunları problemleri var mı? Ne zaman aşılayacağız? Ne yedireceğiz? Ne vereceğiz? Bu konular ile ilgili size veteriner hekim yardımcı olur.
Bir köpeği sahiplendiğiniz zaman ilk almanız gereken şey nedir? 6.28
İlk başta tasma geliyor. Tasma ilk 10 gün annenin yavruyu boğazından tutup bir yerden bir yere taşıdığı noktadır. Boğazında devamlı yaptığı bir uyarı aslında onun kendini biraz daha güvende hissetmesini sağlar. Bildiği uyarılardır bunlar ve boynunda devamlı olmasını isteriz. 6-7. aydan sonra bir kangala yada başka bir köpeğe siz tasma takmaya çalıştığınız zaman çok daha zor olduğunu ve üzerinde otorite kuramadığınızı ben size söyleyebilirim. Muhakkak hem sizin idare etmeniz hem dominant olmanız açısından gelir gelmez basit bir tasmayı takmanızı öneririz. Özellikle çıngarıklı olursa yavru köpeğinizin nereye kaçtığını anlarsınız. Tasmaya isminizi, telefonunuzu yazarsınız. Çok sıkı değil, 1 parmağınız geçecek ama çıkmayacak şekilde takmalısınız.
Köpeği Getirdiğimiz İlk Gün Bize ve Eve Alışması için Ne Yapılmalı? 07.45
Eve ilk geldiğinde bizi koklayıp tanımaya çalışacaktır. Mümkün olduğu kadar onun bizi koklamasına, eşyalara, çocuklara, insanlara alışmasına izin vereceğiz, sınırlamayacağız.
Küçük oyuncaklar, küçük objeler mümkün olduğu kadar evde olmamalı çünkü yutabilir.Mama kabı ve su kabı çok uzakta olmayacak. Mama kabı ve su kabı daha önce tanıdığı bir obje ise ona çok daha rahat alışacaktır. Evde çocuklar varsa, onun bir oyuncak değil canlı olduğunu anlatmalısınız, ona göre davranmalılar. Mıncık mıncık olmamalı. Onunda bir canlı olarak bize adapte olmaya çalıştığını bilmeliyiz. 8. aya kadar bir diş değiştirme periyoduna girecektir. Basit şeyleri ısırmaya ve kemirmeye çalışabilir. Dişleri kaşınıyordur. Sizin de elinizi, ayağınızı, parmağınızı ısırmaya çalışabilir. Buna izin vermemelisiniz. Kuvvetli bir HAYIR kelimesi ile bunu ona anlatmanız gerekir. Hayır, basittir. İlk 3 saniyede bu hayırın gelmesi gerekir. Hayır ile nasıl negatif bir uyarı veriyorsanız Aferin kelimesi ile de güzel bir şey yaptığında uyarı verebilirsiniz. Bu polarizasyonu siz oluşturmalısınız. Neden derseniz annesi bunu yapıyordu. Madem aldınız onu, onun anlayacağı dilden konuşmanız gerekir.
Evimizde başka bir hayvan kedi -köpek vb canlı varsa ne yapmalıyız? 09.41
Kedi ve köpeği biraz ayırmak gerekiyor. Evde ilk bakılan kedi ise kedide insanların yaptığı hata şudur; kedi sahibini değil alanını daha çok sahiplenir. Köpek ise sahibini daha çok sahiplenir. Burada çok dikkatli olmak lazım. Yeni gelecek canlı birçok yeri koklamak, birçok şeyi tanımak isteyecektir. Kedi yeni alanına girecek canlıyı çok kolay kabul etmezler. Gelmeden önce gelecek hayvanın kokusunu eve getirmelisiniz. Hatta çocuklarda da bu böyledir. Yeni gelecek olan bir bebek vardır. Bebek eve gelmeden önce elbiselerini eve getirmelerini isteriz. Mümkünse ufaklığı tanıması için pozitif şekilde onu şartlandırmamız gerekiyor. Nasıl? Tam yemek yerken ufaklığın onun hayatında olmasını isteriz. Kucağımızda yada yanımızda iyi mama verdiğiniz ve onu yemek yediği an onunla iletişim kurmasını sağlayabilirsiniz. Veya konserve mamayı bir tek yeni gelen ufaklık varken vermenizi tavsiye ederiz. Şunu çağrıştırmanızı isteriz. Ufaklık iyidir. Ama devamlı bu şekilde sabit kalırsanız ufaklık ile ilgili kötü bir anı ve giriş yapmamış olursunuz.
-Yeni yavruyu getirirken ani sesler asla olmamalı.
-Onun sevdiği alanlara direk yeni köpeğinizi koymamalısınız.
– Birbirlerini yavaş yavaş tanımalarını sağlamalısınız.
– Ufaklığın hediyeleri gibi sunacağınız çok iyi şeyler yaptığınız zaman kediniz ufaklık ile birlikte olacak.
– Ufaklık varken oyuncak çıkacak.
– Bebek iyidir, bebek güzeldir, bebek oyuncudur gibi bu tip şeyleri algılayacak.
Daha sonra birbirlerine adapte olduğunu göreceksiniz.
Yavru köpeğimizi ilk ne zaman sokağa çıkarmalıyız?
Tavsiyemiz aşıları tamamen bittikten veteriner hekimleriniz size onay verdikten sonra çıkarmanız. Bundaki etken çevrede yoğun olarak bulunan viral enfeksiyonların görülme sıklığı. Virüsler ile bir an önce tanışmasını isteriz. Dolaşsın, başka canlıları görsün, başka yerleri koklasın, diğer hayvanların bıraktığı izleri, idrar ve kakaları koklayabilir. Bunları muhakkak koklamalılar, çok önemlidir. Bize çok basit gelebilir ama onların bilgi alışverişidir bu. İdrarını tadıp diyabetik olup olmadığını bile anlar derler. Dışkılarını koklaması diğer canlıları tanıması, sosyalleşmesi onlar ile iletişime geçmesi için çok önemlidir.
veterinerturkiye.com
Bu videonun her hakkı saklıdır.
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS