Kedi Lösemisi Felv Virüsü Nedir? video
Veteriner Hekim Ece Paylan ile kedi virüsleri video dizimize Kedi lösemisi olarak bilinen felv virüsü ile devam ediyoruz;
Felv virüsü kedi lösemisi olarak geçer. Virüs aynı Corona Virüsü gibi sinsi olarak seyreder. Virüs vücuda girdikten sonra yıllarca vücudun içinde kalır ve yavaş yavaş lenf yumrularına yerleşir. Bu yüzden lenf kanseri ile benzerlik bir hastalık yapar. Lenf yumrukarında ve bazı organlarda tutulur. Özellikle böbrekte tutulum yapar ve ciddi şekilde immum sistemini düşüren hastalıklar oluşur. Belli bir yaştan sonra ortaya çıkarlar.
Kedilerde Lösemisi Felv Virüsünün Belirtileri
Nelerdir ve Nasıl Tespit Edilir?
Kedi yüksek ateş ve iştahsızlık ile kliniğimize gelir. Elle muayene ettiğimizde lenf yumrularıın büyük olduğunu farkederiz. Kan tahlillerinde de lökositin lenfositin düşmesi yada çıkması gibi durumlar ortaya çıkar.
Kedi lösemisi testleri nelerdir?
Kedi lösemisinin testleri var, speed testler yapılır, laboratuar testleri isteniyorsa yapılır. Bu şekilde teşhisi koyulur.
Kedilerde Löseminin Felv virüsünün tedavisi var mıdır?
Tedavisi yok. Yurtdışında bazı interferonlar, bağışıklık sistemi yükseltecek ilaçlar var. Ama bunda da amaç hep semptomatik tedavi, bağışıklık sisteminin yükselmesi. Bazen kitleler oluşabiliyor. Onların operasyon ile alınmasıolabilir. Onun dışında kedinizi önceden koruyarak bu virüsün bulaşmamasını sağlamak, aşılarını yaptırmak önemli. Kedi lösemi virüsüne yakaandıktan sonra çok fazla yapılacak birşey kalmıyor. Amaç semptomatik tedavi, bağışıklık sisteminin tedavisi, kedinin virüsten etkilenen organının korunması, yaşamının uzatılması oluyor.
Kedinin Lösemisi Geçer mi ?
Taşıyıcı oldukları için virüsün tamamen vücuttan silinmesi olmuyor.
Kedi Lösemi Felv aşısı nedir, var mı?
Kedi lösemisinin aşısı var, yapıyoruz. Kedi lösemi aşısı olarak geçer. Aşı yapmadan önce ben her zaman test öneriyorum. Çünkü hasta taşıyıcı olabilir. Hastaya aş yapıldığında bağışıklığı daha da düşebiliyor. O yüzden önce test yaptırıp daha sonra hayvanların düzenli aşılamasına geçiyoruz. Kedi lösemi aşısı senede bir yapılıyor.
Kedi Lösemi Felv virüsü insana bulaşıyor mu?
Kedi lösemisi insana bulaşmıyor.
Kedi virüsleri video dizisi için tıklayın;
Veteriner Türkiye TV ‘yi izlemek için tıklayın.
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS