Yavru Kedilerde Göz Akıntısı ve Yavru Kedi Nezlesi Nedir?
Veteriner Hekim Ece Paylan Giray, yavru kedilerde göz akıntısı ve yavru kedi nezlesinin sebepleri arasında Kedi Calicivirus ve Herpes Virüsü gösterdi. Peki nedir bu virüsler, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır?
Kedilerde Calicivirus, Herpes Virüsü nedir?
Calicivirus kedilerde özellikle yavru kedilerde olabilen aslında karma aşının içinde koruması olan bir virüstür. Daha çok kedi nezlesi hastalığına neden olur.
Calicivirus’ün belirtileri nelerdir? Yavru kediniz neden topallıyor?
Kedi nezlesi olarak geçtiği için yavru kedilerde göz akıntısı, konjonktivitler, konjonktivit gözün içindeki et kısmının şişmesi ile karakterizedir.
Burun akıntıları, hapşırıklar hatta uzun süreli hapşırıklar, ağız içinde yaralar, çok uzun süren ishaller, dışkıda kan görmesi vb olabilir. En önemli özelliği aslında insanların karıştırdığı şey küçük kedilerde topallıkla gelmesidir.
Kedimiz bir yerden düştü topallıyor derler. Aslında yüksek ateşten kaynaklanan calici virüs enfeksiyonlarında topallık çok fazla görülen bir semptomdur.
Kedilerde Calicivirus’ün aşısı var mıdır? Yavru kedilerde Herpes Virüs’ün tedavisi var mı?
Calicivirüs’ün de Herpes virüsün’de aşısı var. Karma aşının içinde ikisi de bulunuyor zaten. Bebek kedilerde hastalıkla ilgili bir şey olmazsa muayenemizi yaptıktan sonra karma aşılar ilk vurulduğunda 2 kez sonrasında yılda 1 kez şeklinde uygulandığında
bu hastalıklara yakalanma riskimiz az oluyor. Bazen aşı olmuş hayvanlarda bulaşma olabiliyor ama çok basit bir grip şeklinde atlatabiliyorlar.
Calicivirus ‘ün ve Herpes Virüs ‘ün tedavisi var mıdır? Çeşitleri nelerdir?
Kedilerde calisivirus tedavisi var. Yine virüs olduğu için bağışıklık sistemini artırmaya yönelik tedaviler bunlar. Calicivirüs ‘lerinde serotipleri var. Bazıları çok hafif atlatılabilen ve tedaviye bile gerek duymayan tipler. Bazıları çok ciddi olarak seyredebiliyor. Daha çok bağışıklık sistemi düştüğü için sekonder enfeksiyonlar devreye giriyor ve bağışıklık sistemi tedavisi ile beraber herpes virüs ‘te de calicivirüs ‘te de iyi sonuçlar alınabiliyor.
Kedilerdeki Calicivirüs ‘ü insana bulaşır mı?
İnsana bulaşmaz, ırka özeldir.
Kedi virüsleri hakkında daha fazla bilgi için hemen burayı tıklayın.
veteriner türkiye tv
veterinerturkiye.com
Bu videonun her hakkı saklıdır.
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS