Köpeğimiz için alışveriş yaparken birbirinden renkli mama, su kapları, tasmalar, oyuncaklar, minderler, tuvelat kabı, mama kabı arasında kendimizi kaybedebiliriz yada bütçemize göre doğru ürünleri, en gerekli ürünleri seçmekte zorlanabiliriz. Köpek davranışları konusunda da uzamanlığı bulunan Veteriner Hekim Ercan Çokçeken Köpeğiniz için alışveriş rehberi niteliğinde bilgileri Veteriner Türkiye TV ile paylaştı. Çokçeken ayrıca mama kabı ve tuvalat pedi hakkında ilginç açıklamalarda bulundu.
Köpeğimiz için alışveriş yaparken ilk önce ne almalıyız?
00.30 Herkesin bildiği gibi mama tası, su kabı, tasma, taşıma tasması, tarağımız, isimliğimiz, tuvalet kabımız bunlar evimizde olmazsa olmaz olanlar.
Köpeğimize hangi oyuncakları almalıyız?
Sesli top, çıngıraklı oyuncaklar alınabilir. Peluş oyuncaklara dikkat etmek gerekir, kaliteli olması lazım. Çünkü dişleri çok sivridir, çok da dağıtabilir. Isırarak oynamayı seven çocuklara verirken biraz dikkatli olmak lazım.
Peki köpeğimize hangi oyuncakları almamalıyız?
Aslında almamamız gereken, bizim en dikkat ettiğimiz ip ve ip türevi oyuncaklardır. İnsan çorabına benzeyen oyuncakları, ip tuuturulmuş oyuncakları biz asla tercih etmiyoruz.
Çünkü ısırmayı çok kolay yapabilir. Isırmaya çok sevecen kelimeler ve oyunla şartlanmaması gerekir.
Köpeklerimizle elimizle kolumuzla oynamak doğru bir davranış mı?
Asla tasvip etmediğimiz bir şey. Ufaklık bir çok şeyi bizden öğreniyor.
Hem alfa lideri, büyüğü, annesi biziz. Çünkü biz doğadan, annesinden aldık. Elimizi, uzuvlarımızı ısırtmamalı ve cesaretlendirici sözler söylememeliyiz asla. Eğer yaparsak iyi bir şey yaptığını zannedecek ve devamlı yapacaktır. 8. ayda hormonları da devreye girdiği, karakter kazandığı zaman herkesi ısırabilir. Onun 1 yaşı insan yaşına göre 17 yaşıdır. Yani ergendir. 17 yaşında bir ergeni daha sonra kendi isteğinize göre yetiştirmeniz çok zordur.
Köpekler için hangi tür tasmalar var?
03.10 Köpeğimiz için alışverişte en önemli yeri tutan tasmalar muhteviyatına ve takılma yerlerine göre ayrılıyor. Muhteviyatına göre; deri tasmalar, naylon tasmalar, zincir hasırdan yapılmış tasmalar. İyi ve kaliteli tasma tercih etmelisiniz. Deri tasmalarda iyi tabaklanmamış tasma seçerseniz ileride hayvanda alerji, egzama sorunu ortaya çıkabilir. Naylon tasmalarda da mümkün olduğu kadar bildik tasmalar seçmelisiniz. Aynı sorun yaşanabilir.
Tasma takarken tavsiyem de tasma boyuna oturacak ama çektikleri zaman çıkmayacak. Hayvanın boynu ile tasma arasında 1 parmak olacak. Kendi parmağınızı araya sokup ölçü gibi tutabilirler. Ne çok boş kalıp kafasından çıkmalı ne de çok sıkıp hayvana zarar vermeli.
Köpeğimiz için boyun tasması mı, göğüs tasması mı doğru seçim tercih?
04.31 Ben 1996’dan Çamlıca Köpek Kulübü Veteriner Hekimliğinden beridir önerdiğim boyun tasmasıdır. Çünkü annesi ilk 10 gün bir yerden bir yere alıp taşırken onu boynundan taşır ve bu uyarılara çok açıktırlar. Tavsiyem o yüzden hep boyun tasmasıdır ki bu uyarı hep güven verir.
Köpeğimiz bir çekim köpeği değilse Husky yada Samoyet gibi köpek göğüs tasması aslında bizim hiç tercih etmediğimiz bir tasmadır. Üzerinde çok kolay otorite kuramayız. Sokakta bir kangalı hatta Husky’i bile göğüs tasması ile yönlendiremezsiniz, hakim olamazsınız. Boyun tasması ile ufaklıktan beri aldığı uyarılar ile siz onun üzerinde dominant bir algı ile istediğiniz gibi yönlendirirsiniz.
Peki köpek taşıma tasması alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?
05.36 Köpek taşıma tasmaları hem yapıldığı materyalden hem de kullanıldığı materyale göre çok farklı özelliklerde olabiliyor. Tasmalar deriden, zincir şeklinde, uzatma ip şeklinde veya naylon olabilir. Benim tercihim deri tasmalar. Kopması biraz daha zordur. Elinize daha kolay oturur, hemen kaçıp gitmez. Kullanıldığı yere ve hayvana göre de farklı çeşitli tasmalar var. Kangala uzatma tasması kullanırsanız komik olur. Hayvana kolayca müdahale edemezseniz, üzerinde otorite kuramazsınız. Ama bir Pinscher’a uzatma tasması kullanabilirsiniz. Coocker ve ondan sonraki ırklarda benim tavsiyem 1-1,5 metrelik tasmalardır. Eğer alanınız uygunda, park, orman, bahçeli bir ortamda yürüyorsanız uzatma tasmasını kullanmanızı öneririz. Önermeyeceğimiz tek şey asla taşıma tasmasız çıkmamanız. Herkes benim köpeğime bir şey olmaz diye düşünür, oysaki köşeyi geçtikten sonra trafik yada çok sevdiği bir şey, koku, başka bir canlı görebilir, istemediğimiz sonuçlar doğabilir.
Köpeklere kıyafet giydirilir mi?
Köpeğimiz için alışveriş yaparken kıyafetlere gözümüzün kaymaması mümkün değil. Köpeğimize kıyafet giydirebiliriz ama onları da ırklara göre seçersek daha uygun olacaktır.
Görev köpeklerine; Alman Kurdu, German Shepherd, Schnauzer, Boxer, Rottweiler gibi kıyafeti çok önermiyoruz, çok da gerekli değil.
08.00 Fakat minyatür ve orta büyüklükteki köpeklere yaşadığı ortamdan dolayı bazen kullanılabiliyor. Çok uzun kalmamak kaydı ile üzerlerine kazak vb süs eşyaları veya patilerini korumak amacı ile plastik çoraplar gibi şeyler kullanılabiliyor. İnsanların da hayatlarını kolaylaştırıyor. Kışın eve yorgun argın geldiğinizde dolaştırmak için kullanabilirisiniz. Ama lütfen üzerlerinde bırakmasınlar. Patilerinin kokuşmaması gerekir. Çıkarıp dışarı koyup çıkaracaklarında tekrar giydirebilirler.
Köpeğimize yağmurlu havalarda ne tür kıyafet giydirmemiz iyi olur?
Köpekler için yağmurda tavsiyem mümkün olduğu kadar suyu tutmayan, tüylerini nemlendirmeyecek naylon kıyafet kullanmanız. Ancak üzerinde yarım saatten 1 saatten fazla kalmamalı. Eğer kalırsa deri ve tüy kalitesine zarar verebilir. Dolaşacağız eve gelince çıkaracağız. Değişiktir, gök gürültüsü için bile giydirilen kıyafetler vardır. Daha çok onu ani seslerden korumak için hafifte sıkarak anne kucağı tarzı bir his verdirerek korumaya çalışır. Kullanılan bir yöntemdir, boyutları farklıdır, dikkatli seçip kullanılmalıdır.
Köpeğimize kıyafeti nasıl seçebiliriz?
09.57 Köpeğinize kıyafet seçerken benim tavsiyem köpeğinizin yanınızda olması. Eve getirdiğinizde sıkı olabiliyor ve insanlar geri götürmüyor., bu şekilde giydiriyorlar. Lütfen bu duyarlılıkta olalım, ne çok sıkı ne çok bol olmasını istemiyoruz. Eğer biz kıyafeti daha çok gece kullanacak isek açık renk olmasını isteriz. Trafik yada başka insanların dikkatini çekebilir. Fosforlu olursa çok daha iyi olur tabi. Elimizden kaçma ihtimalini düşünürsek çıngıraklı tasmaları öneririm.
Köpeğimizin yatacağı minderi ve battaniyeyi seçerken neye dikkat edelim?
10.53 Evimizde köpeğimizi koyacağımız zemin çok sertse biraz daha yumuşak olanını tercih etmenizi öneririm. Tahtavari parke gibi bir şey varsa ona çok kalın değil, normal yumuşaklıkta bir bir minder öneririm. Tavsiyem iki minderdir, bir tanesi sizin sürekli vakit geçirdiğiniz yerde yanınızda duran diğeri de eğer yapabilirseniz köpek ilk geldiğinde yatak odanızın girişinde yada yatağınızın hemen ayak ucunuzun başında bir minder öneririm. Çünkü korkmaması, çekinmemesi ve bundan dolayı da havlamaması gerekir. Size karşı olan tavrını ve adaptasyonunu belirler. Mümkün olduğu kadar çok ayrı noktalara koymamanızı öneririm. Mindere gerek vardır, yattığı yerlerde özellikle diresek ve kalça eklemindeki sert noktalarda problem olabilir.
12.05 Rottweiler, Alman Kurdu gibi büyük hayvanlarda battaniyeyi önermeyiz. Diğerlerine de kalın battaniyeyi değil, çok ince hafif şeyleri öneririz. Evinizde ise çok da gerek yoktur.
Köpeğimizin mama kabı nasıl olmalı? Evde nereye koymalıyız?
Köpeğimiz için alışverişte mama kapları ayrı bir yer tutar. Benim tavsiyem köpek mama kabının çelik, porselen, cam, plastik olanları var. Eğer alabiliyorsanız çelik, porselen ve camı tercih ederim. Plastikte çok kolay hijyenik olarak temizlenebilir. Fakat bunlardan en önemlisi köpeğinizin size ilk geldiği yerdeki mama kabı materyaleden olmasıdır ki ona daha kolay adapte olur. Ben meslek hayatım boyunca sadece plastik kaptan mama yemeye şartlanmış köpekler de gördüm. 1 hafta yemek yemedi, damardan serumla besledik, niye yemediğini anlayamadık. Bizde plastik olmazdı. Tesadüfen arkadaşlar konserve bir mamayı yarın kırılmış bir plastiğe koyuyorlar ve oradan kalkıp geliyor ve ısrarla onu yiyor. Biz hepimiz şok olduk. Çok ekstrem bir durum ama obsesyon hayvanlarda vardır. Takıntılı hareketlerde bulunabilirler.
14.22 Yemek ve su mama kabını yan yana koyun ama asla dışkısını yaptığı yerin yakını olmasın. Çok sevmezler. Bir oda içinde ise odanın bir ucuna su ve mama kabını, diğer köşeye uca da dışkı pedini koyun. Her hayvan için ayrı su ve mama kabı olsun. Kedi ve köpeklerde özellikle duvara karşı mama kabını koyarsanız duvara bakar ve yemeği sevmezler. İç güdüsel hareketlerdir, etrafını izlemek ister. Kedilerde çok gerginlik yaratır. Mama kabını duvardan içeri 30 cm kadar içeri olmalı.
Köpeğimizin tuvalet kabını neye göre seçmeliyiz? Evde onu nereye koymalıyız?
Köpeklerde daha çok hasta altı pedi kullanıyoruz biz. Mamasından ve suyundan uzak noktaya konumlandırıyoruz. İstersek kendi tuvaletimizde bir yere konumlandırabiliriz. Eğer ilk geldiğinde yavru köpek ise oraya kadar gidemeyebilir, tutamayabilir, yaşadığımız yere yakın uç bir noktaya koyabiliriz. Büyük hasta altı bezi kullanılabilir. Daha büyüklerini alıp ikiye kesip yarım yarım da kullanabilirsiniz. Eğer çamaşır makinesinin yanına bir yere koyacaksanız biz asla önermiyoruz. 800 – 1000 devire gelince çok değişik sesler çıkarabiliyor ve biz duymasak da onlar çok rahat algılayabiliyor. Özellikle kediler asla tuvalet kaplarının çamaşır makinesinin yanlarında olmasını istemezler. Bir bakarsınız dışarıya yapmaya başlamış yada ne kadar lüks olursa olsun o tuvalet kabına yapmazlar.
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS