Kolayca Ölmeyen Balık Var mı?
Suda yaşayan evcil hayvanlar, özellikle balıklar, dünyadaki en dayanıklı evcil hayvanlar değillerdir. Bazen, balığınızın çok neşeli olduğunu düşünürsünüz ama balık ertesi gün ölür.
Balıklar ile ilgili çoğu kişi akvaryum malzemeleri için servet harcayan ama iki haftadan daha fazla balıklarını yaşatamayan birisini duymuştur. Yada 25 yıl boyunca sıkışık, küçücük bir kapta balıklarını yaşatan birine rastlamıştır. Peki bunun sırrı nedir? Balıkları çözmenin bir yolu var mı?
Hazır ol
Her nasılsa, akvaryum balıklarının bakım gerektirmediği söylentisi almış yürümüştür. Ama bu doğru değildir. Doğru olan, yıllık aşılamalara veya yürüyüşlere ihtiyaçları olmadığı ve tuvaletlerinin çok az olduğu. Ancak kesinlikle en azından yüzmek için zamana ve enerjiye ihtiyaçları var. Sadece bir kaseye balık koyup günde bir kez yem vermeniz yetmez. Diğer evcil hayvanlar gibi, temiz olduklarından ve stresli olmadıklarından emin olmanız gerekir.
Balık bakımı için en içten ve en kolay tür tatlı su balıklarıdır. Su ile sabit bir tuzlu su dengesi sağlamanıza gerek yoktur. Tatlı su balıklarından da en kolay bakımı olanlar bir ısıtıcıya ihtiyaç duymayanlardır.
Çocuklar İçin Değil
Akvaryum balıkları çocuklar için harika bir “ilk evcil hayvan” ününü kazanmışlardır. Oysa onlar canlıdır ve oyuncak değildir. Çocukların dikkati dağınıktır ve uzun süre devam eden bir mesele olarak hayvan bakımından sorumlu olamazlar. Gerçekten ilgilenilmediği sürece de balıklar ölür.
Akvaryum balıkları her gün kontrol edilmelidir. Genel olarak, akvaryumları ne kadar küçük olursa, suyunun o kadar fazla değiştirilmesi gerekir. Yosun büyümesi ile de ilgilenmeniz gerekiyor. Ayrıca suyunuzun kalitesini de kontrol edebilmeniz gerekir. Bu, dokuz yaşın altındaki küçük çocuklar için biraz karmaşık olabilir.
Belki de balığın çocukların ilk evcil hayvanı olma efsanesi, akvaryum balıklarının genellikle ucuz ödül olarak verilmiş olmasıdır. Eğer çocuk çok iyi bir gözlemci değilse, balığın öldüğünü farketmeden balık, düşük maliyetle benzer bir balıkla değiştirilebilir. Oysa balık bir canlıdır. Canını kaybetmesine sebep olursunuz. Çocuğunuz dikkatli bir çocuk ise ömürboyu yaşayacağı bir travmaya da sebep olabilirsiniz.
Balığı taşımadan önce ayarla
Balığın bu kadar çabuk ölmesini engellemenin en iyi yolu, balık bakmaya başlamadan önce neyin içine girdiğinizi bilmek. İdeal olarak balığınızı almadan en az bir hafta önce tankınızı veya akvaryumunuzu ayarlamanız gerekir. Bu size etrafta bir tank veya akvaryum bulundurmaya alışma, su değiştirme alışkanlığına alışma ve bir balığı riske atmadan önce ekipmanın nasıl çalıştığını keşfetme alışkanlığı kazandırır.
Kasenizi veya akvaryumunuzu nasıl kuracağınızı açıklayan birçok kitap, dergi ve web sitesi var. Çevrimiçi olamamanız durumunda başvurabileceğiniz birkaç balık bakım kitabını almak iyi bir uzun vadeli yatırımdır.
Balıkla Tanışın
Şu üç tür balık en çok alınan ve bakılan balıklardır; Betta (Siyam Mücadele Balıkları), Kırmızı Balık ve Plecostomus. Tüm Plecos türleri ısıtılmamış bir akvaryumda yaşamaz, bu nedenle almadan önce alacağınız Pleco’nuzun soğuğa dayanıklı olup olmadığını kontrol edin. Soğuğa dayanıklı olanlar genellikle daha sade kahverengi olanlardır.
Kırmızı akvaryum balığı (gold fish) – kabarcık gözler, fan kuyrukları veya aslan başları ile süslü tür olanlar dışında – dünyadaki en sert balıklardan biridir. Şimdiye kadar bilinen en uzun yaşayan kırmızı balık Tish 43 yaşına kadar akvaryumda yaşamıştır. İngilizdir.
Japon balığı, balık başına en az iki galon gerektirir. Beslenme alışkanlığı caziptir, çünkü dilenmeyi alışkanlık haline getirirler. İnanılmaz bir renk gökkuşağı görünümde olanlar vardır.
Bir sonraki en dayanıklı balık Beta veya Kavgacı Siyam Balığıdır. Erkekler kendi başlarına tutulmalıdır – bazen başka balıklara saldırırlar. Eğer başka bir erkek Beta’yı akvaryuma koyaranız ona her zaman saldırırlar. Dişi betalar gruplar halinde yaşayabilir, ancak uzun bakılacak kadar dayanıklı değildir. En azından bir galon suya ve düzenli su değişimlerine ihtiyaç duyarlar.
Bir sonraki balığımız Plecostomus. Bazen öngörülemeyen boyutlarda büyüyebilmesine rağmen normalde küçük kalırlar. Balık gevreğinden farklı yiyeceklere ihtiyaç duyarlar. Akvaryumlarında saklayacak yerleri de varsa harika olur.
Peki akvaryum balıkları hasta olunca ne yapılabilir, hangi ilaçlar verilebilir? Akvaryum balıkları için eczane ilaçlarına burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.https://veterinerturkiye.com/akvaryum-baliklari-icin-eczane-ilaclari-ve-vitaminler/
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS