Ana sayfa
GEBELİK DÖNEMİNDE EVDE KUŞ BESLEMEK
Ana sayfa
Öncelikle sadece hamilelik döneminde değil kuşu daha alırken veteriner tarafından bakımı ve muayenesi yapılmış bir yerden almalı, bakımları sürekli yaptırılmalıdır. Evcil de olsalar kuşlarda kampilobakter, salmonella, klamidya gibi bakterilerin ve çeşitli protozoonların bulunabileceği dikkate alınmalıdır.
Kuşlardan insanlara en fazla bulaşma olasılığı olan hastalık “Psittakozis” adı verilen bir enfeksiyondur. Ancak onun bile hamilelikte görülme sayısı son derece azdır. Genelde grip benzeri (flu-like) bulgular verir.
Hemen hemen her kuş türü “Clamidya psittaci” adı verilen bir mikroorganizmanın neden olduğu bu hastalığın taşıyıcısı olabilmekle birlikte en sık papağanlardan bulaşır.
Son dönemlerde hasta ya da ölü bir kuşla temas öyküsü olan bir hastada zaatürre bulguları saptandığında psittakozisten şüphelenilmelidir. Psittakozisin gebelikteki etkileri konusunda ise elde yeterli bilgi yoktur.
Son yıllarda güncellik kazanan “Kuş gribi (Bird Flu)” enfeksiyonun ise enfekte göçmen kuşlarının dışkıları ile tabiatta yaşayan kuşlara geçtiği ve ölümcül olabildiği belgelenmekle birlikte kuştan insana geçişler oldukça sınırlı sayıdadır. İnsandan insana geçiş ise henüz izlenmemiştir.
Tüm bu öneriler doğrultusunda; hamileliğiniz döneminde evinizdeki kuşu başka bir yere göndermenize gerek yok..
Kafesin temizlenmesi sırasında eldiven kullanılması ve temizlik sonrası ellerin mutlaka yıkanması yeterlidir. Ayrıca kuş ile çok yakın temastan kaçınılması önerilmektedir.
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS