KEDİ GRİBİ HAKKINDA MERAK EDİLEN HERŞEY
Kedi gribi çok tehlikeli bir hastalık olabiliyor. Havalar soğumaya başlayınca bilhassa sokak ve sokağa çıkan ev kedileri nezle olmaya başlayabilir. Birbirlerinden de hastalık kapabilirler. Önemli olan ciğerlerine inip zatüree olmadan kedinizi iyileştirebilmektir. Aksi halde onun için hayati tehlikeye yol açabilir, hele ki yavru ise.
Bir gün geldiniz ki ne görüyosunuz; kedinizin burnu akıyor ve hapşıyor. Gözlerinde akıntı olup olmadığı hatta göz ve burnundaki akıntının yeşil mi sarı mı olduğu çok önemlidir. Yeşile dönmüşse hemen veterinere gidin ve vereceği tedaviye harfiyen uyun. Eğer sarı ise grip daha yenidir. Kusması ve yemek yememesi de hayra alamet değildir. Veterinere gitmesi gerekir. Kulaklarını da kontrol edin. Sıcaksa ateşi çıkıyor demektir. Ayrıca hemen göz akıntısı var mı, gözlerini kırmızılaşmış mı diye kontrol edin. Eğer kızarmış ise konjonktiviti de vardır. Göz damlası kullanmanız gerekir.
Kedi nezlesine “feline calicivirus” (FCV) veya “feline herpesvirus” (FHV) neden olmaktadır. Özellikle FHV kökenli nezleler ciddi vakalara yol açabilir.
Eğer sadece ateşi varsa veterinize danışmak kaydı ile Ketopet (Yüksek ateş ile birlikte seyreden solunum sistemi enfeksiyonları ve diğer ateşli hastalıklarda; antibakteriyel tedaviye yardımcı olarak) takviye edilebilir.
Ayrıca göz ülseri söz konusu olduğunda hafif tuzlu su ve ılık çay ile günde 4-5 kez yapılacak göz banyosuna ilave olarak terramycin göz merhemi gibi antibiyotikli kremler de kullanılmalıdır. Damla olarak Batticon, Tobrased, Vigamox gibi bir damla kullanabilirsiniz. Nezleli kedi evde sıcak ve temiz bir ortamda tutulmalı ve dışarı çıkmasına izin veriliyorsa tam iyileşme olana dek dışarı çıkmasına izin verilmemelidir
Kedinin ensesinden derisini çekip bırakın. Derisi hemen yerine geliyor, tüyleri de parlak ve bakımlı ise kediniz susuz kalmamıştır. Eğer tüyleri bakımsız ve derisi yavaş yavaş yerine geliyorsa susuz ve aç kalmıştır. Serum verilmesi gerekir.
Kedi nezlesinin en kötü yanı vücuda girdikten sonra yok edilememesi, ancak pasifize ediliyor ve zayıf anlarda tekrarlıyor.
Kedi nezlesinin semptomları genelde 4 ilâ 7 gün arasında sona ererken, ikincil bakteriyel enfeksiyonlar, semptomların haftalarca sürmesine sebep olabilir. Hastalık, Sinüzit ve ampiyemle sonuçlanabilir.
FHV-1, hamile kedilerde, genellikle gebeliğin altıncı haftasında, düşüğe yol açabilir.
Küçük yaşta enfeksiyona tutulmak, kalıcı sinüs ve burun hasarına yol açabilir. daha çok yavru kedilerde görülür. Ne yazık ki özellikle sokakta yaşayan yavru kediler bu hastalığı kolay kolay atlatamaz. ağızda yaralar çıkar, koku alamadığı için beslenmez [çünkü kediler sadece koku alabildikleri zaman beslenirler], beslenmediği için daha da takatsiz kalır, en sonunda gözünü bile kaybedebilir.
Antibiyotikler ikincil bakteriyel enfeksiyonları önlemek amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Günümüzde kedi nezlesine karşı özel bir anti-virütik ilaç olmamasına rağmen, gansiklovir, PMEDAP, and sidofovir’in hastalıkla savaşımda yararlı olabileceğine dair umutlar vardır.
Ciddiyeti yüksek vakalar, serumla beslenmeyi, oksijen terapisini ve hatta, bir beslenme tüpünü gerektirebilir. Gözlerde oluşan konjunktivite ve korneal ülserler gibi ikincil bakteriyel enfeksiyonlar, harici uygulanan antibiyotiklerle tedavi edilebilinir.
FHV-1 için bir aşı vardır, ancak bu aşı, hastalığın ciddiyetini sınırlandırmasında rağmen, kedi nezlesine karşı tümüyle bir koruma sağlamamaktadır.
Çoğu ev dezenfektanının FHV-1’i inaktive ettiği bilinmektedir. Virüs ıslak ortamlarda 18 saat kadar yaşayabilir. Kuru ortamlarda ise daha kısa süre ve yalnızca bir aerosol (havaya tutunmuş partikül) olarak yaşar.
Kedinizin gripten ölüm riskine girme sebebi ise, burnu tıkandığı için koku alamaması ve koku alamadığı için beslenmeyi reddetmesidir. beslenmeyi reddettiği süre boyunca ağızdan şırınga yolu ile verilebilecek yaş mamalar (hills i/d, royal canin instictive) veya bebek kediler için satılan kedi sütü tozları zorla ve ısrarla verilmelidir. Bazı yaş mamalar şırınga ile verilebilecek şekilde üretilmiştir. Kediniz beslenmeyi reddedicek duruma gelmişse ki kedi gribi vakalarında bu kaçınılmaz gibi bir şey, zorla besleyiniz. Bu süreçte kokusu baskın bir ıslak mama deneyebilirsiniz. Naneli bir nefes açıcı merhem koklatıp, cam önlerinde taze hava aldırın, nefesini açmaya çalışın.
Diğer kedilere bulaşmaması için ayrı ortamlarda tutulmallar. Mama kapları, tuvaletleri, eşyaları sürekli temizlenmeli. Sizin elinizde potansiyel bulaştırma aracıdır. O sebeple virüslü kedinizi tutup sonra diğer kedilerinizi ellemeyin.
Kedi giribi hakkında ayrıca Veteriner Hekim Özge Güngörmüş ‘ün açıklamalarını ve tavsiyelerini aşağıdaki videomuzdan izleyebilirsiniz.
Tüm bu soruların yanıtını videomuzda bulabilirsiniz;
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS