Kedim neden kusuyor, köpekler neden kusar, ne yapabilirim diyorsanız doğru yerdesiniz.
Veteriner Hekim Osman Köksaldı kedi ve köpekler neden kusar konusuna ayrıntılı bir açıklama getirdi. Biz de bu konuyu 2 bölüm halinde yayınlamaya karar verdik. Kusmanın rengi, belirtilerin ne anlama geldiğini, neler yapabileceğinizi bu seride bulabilirsiniz.
00.22 Kedi ve köpeğin midesinin bulandığını nasıl anlarız?
Kedilerde ve köpeklerde önce huzursuzluk salya ile başlar. Zaten bu başladıktan sonra kusma ile mide bulantısı ortaya çıkar. Kusma kedilerde bazen doğal sayılabilecek bir reaksiyon. Kediler kendilerini yalayarak temizlerler. Günlük bakımlarını, taramalarını ve masajlarını yalayarak yaparlar. Bu şekilde bol bol tüy yutarlar. Yuttukları tüyleri, kediye kedi maltı verilmiyorsa haftada 1, on günde 1 kere, 20 günde 1 kere kusarak çıkartırlar.
Günde 1 kere kusarsa bu şekilde görmezden gelinebilir. Ancak yine de kusmak iyi bir şey değil. Kedi maltı verilerek önüne geçilebilir. Bizdeki gibi onları da kusmak rahatsız ediyor. Onun dışındaki kusmalarda günde 2-3-4-5 kusmada hemen götürmelisiniz, daha fazla beklememelisiniz. Hayvan çok fazla elektrolit ve sıvı kaybediyor, hızlıca halsizleşiyor.
Zehirlenmiş olabilir, yabancı cisim yutmuş olabilir, daha bir çok metabolik hastalığın sebebi olabilir kusma. Veteriner hekimler ile görüşmek gerekiyor, zaten gittiği bir veteriner hekim vardır. Eğer uzakta ise en yakın veteriner hekim ile iletişim kurmanız gerekiyor.
Köpeklerde kusmanın sebepleri nelerdir?
Köpeklerde kusmanın sebepleri arasında parazitler de var. Parazitler bugün toplumumuzda sıkça konuşuluyor. Köpeklerde ve kedilerde parazit ilaçları düzenli yapılmıyor ise bazen ağızdan kusmada kurt gibi solucan gibi mide ve barsak sisteminde olmaması gereken şeyler olur. Bunlar da parazit ilaçları ile tedavi edilebilir.
Köpekler genelikle yaz aylarında uzun süre susuz bırakılarlar ise bir anda su verirsek çok fazla kusma reaksiyonu verirler. İri köpekler çok daha hızlı su içer. Bu hastalık olmadan oluşabilen bir kusmadır.
Bunun dışında özelikle yemek yeme eğilimi fazla olan köpekler dışarı çıktıklarında gözlenmelidir. Çünkü dışarı çıkıp her tarafa kafasını burnunu uzatırlar. Bir de köpeğimizi gezdirmek için gittiğimiz yerdeki insanlar sokaklara çok fazla kemik yada et parçaları koyuyor iseler ve bunlar 2-3 saatten fazla koyuldukları yerde kaldı ise bu köpeğimizin sindirim sisteminde zehirlenmeye yol açıp kusmalarına sebep olur. Vakit kaybetmemek gerekir. Hemen veteriner hekime götürülmelidir.
Bu köpeklerde bireysel bir durumdur. Köpek kaçıp kaçıp dışarı çıkarsa ve homini gırtlak yerse muhakkak kustuğu zaman dikkate alınmalıdır. 2. yada 3.yü beklememek gerekir.
Kedilerde kusmanın sebepleri nelerdir?
Kedilerde kusmaya tüy yumağı yutmanın dışında özellikle ileriki yaşlarda böbrek sorunları sebep olabilir. Yada kedideki kusma pankreastaki bir sorunun, sindirim sistemindeki bir tıkanıklığın işareti olabilir. Kedi yada köpekte kusma varsa beklemek her zaman, zaman kaybı oluyor.
Kedi ve köpeklerde sürekli kusma nedir, nasıl anlarız?
Kedimiz yada köpeğimiz bir kere kusar, devamında rahatlayıp hiçbir klinip belirti göstermez, rahattır, 2 saat sonra yemeğini yer, suyunu içerse bir kere kusmuş ve geçmiş olabilir.
Köpek hızlı su içmiştir bir kere kusabilir, mamasını çok hızlı yemiştir kusabilir sonra rahatlar. Kedi ise tüy yumağı varsa çıkartır rahatlar. Ama kedi ve köpek devamında tekrar kusarsa beklemeye gerek yok, hemen bir veteriner hekim ile görüşmeniz gerekiyor. Çünkü muhakak bu tür kedi ve köpek kusmalarının altında yatan bir problem vardır. Bunun üzerine gidilmesi gerekiyor ve veteriner hekim ile görüşmek gerekir.
Kedi ve köpeklerde kusma türleri ve pozisyonları nelerdir?
Eğer kusma örneği getirirseniz yada “köpeğiniz kusarken nasıl kustu, öne doğru mu kustu” gibi size garip gelebilecek sorularımıza yanıt verebilirseniz veteriner hekime geldiğinizde çok büyük avantajlar sağlıyor. Kedi veya köpek önüne mi kustu, ileriye tazyikli mi kustu gibi sorularda bize garip bakıyorlar ama kedi ve köpeğin kusma anındaki tavrı, davranışı çok önemli. Gözlemler yada videoya alırsanız çok iyi olur.
“Kedi eğildi öne doğru kustu tüy yumağı çıkardı yada mamasını çıkardı yada safra çıkardı” gibi gözlemlerin klinik açısından çok büyük önemi var. Kedi veya köpek kusarken ileriye doğru mu kusuyor, ne kadar zorlanıyor. Kusmuğu streç filmle alıp vakit kaybetmeden kliniğe götürülüp o kusma içeriğine bakılabilmesi klinik açıdan önem taşıyan bir husus.
Köpek ve kedilerin kusarken garip sesler çıkarmalarının sebepleri nelerdir?
Sebebi değişebilir, karakteristikte olabilir. Köpek veya kedi kusma esnasında sesler çıkarabilir yada kusma refleksi geliştirip kusamayabilir. Bu barsaklarda, midede yada sindirim sisteminin herhangi bir yerinde çıkaramayacağı bir yabancı bir cismin olduğuna dair bir işaret olabilir bizim için.
Yada sadece safra kusuyordur, sindirim sistemi boştur. Akut bir zehirlenme vakası ile karşı karşıya kalmış olabiliriz. İki yada daha fazla kusmada hemen veteriner hekime telefonle dahi olsa başvurmalısınız. Ama telefon maalesef iyileştiremiyor. Telefonda riskli bir şey olabilir lütfen hemen getirin yada en yakın veteriner hekime gidin gibi bir cevap alacaklardır. Ama muhakkak bir hekimin görüşüne başvurulsun.
Köpekler mama yedikten sonra egzersiz yaparsa kusar mı?
Aynı bizdeki gibi olabilir. Ama daha çok hızlı yemek köpekleri kustarabilir.
İnsanlar köpek çok su kabı ile oynayıp yada devirip sağı solu pisletmesin diye sabah-akşam su vermeye çalışıyorlar. Nasıl ki biz sadece sabah-akşam su içerek susuzluğumuzu gideremiyorsak köpekler de gideremiyor. Su sürekli bütün canlıların ulaşabileceği bir noktada olmalı. İstediği zaman suyunu içebilmeli. Köpek sabahtan akşama kadar susuz. Parka gitti oynadı, egzersiz yaptı eve geldi önüne su koyuldu, tabiki çok hızlı bir şekilde içip kusabilir.
Virüs sebebi ile kusan köpeklerin hayati tehlikesi var mıdır?
Viral hastalıkların, virüslerin maalesef spesifik bir tedavisi yok. Bağışıklık sistemini güçlendirirsiniz, ikincil etkilere karşı önlem alırsınız. Direncini yükseltip iyileştirmeye çalışırsınız.
Özellkle anne sütünü az emmiş yavru kedi, yavru köpeklerde viral hastalıklar zor hastalıklar, evet onlarda kusma ölümcül riskler taşıyabilir.
Köpek ve kedilerde şeffaf, sarı ve yeşil kusma rengi ne anlamlara gelir?
Köpek ve kedilerde çok yoğun salya akıntısı olabilir. Onu yemek borusundan çıkartabilir. Onun dışında midesinde artık çıkarabilecek bir şey yoktur, kedi veya köpek safra çıkartır. Gıda zehirlenmesinde bu renksarımtırak yeşilimtrak olabilir. Safra kusuyor deriz. Eğer direk bir şey söylersek insanları yanıltmış oluruz, tahlillere bakılması gerekir.
Veteriner hekim kedi ve köpek kusması için ne tahlilleri yapar?
Kedi ve köğek kusması için hemogramda kana bakılıp enfeksyon var mı, biyokimyasal emzimlerine bakıp karaciğer enzimleri, böbrek enzimleri, pankreas ne durumda tek tek incelenmesi gerekir.
Kedinin salya akıtma ile başlayan kusmalarının sebebi nedir? Ne yapmak gerekir?
Ortama yabancı biri girmedi ise, araba ile yada bir box’ın içinde yolculuk yapmadı ise, evde yada komşularımızda böcek ilacı yada sinek ilacı yapılmadı ise o zaman kedi ve köpeğin kusmasının altında birşeyler aranabilir. Çünkü sağlıklı bir fert kusmaz. Bir fırının üzerinde yada benzeri böcek olabilecek ve sık ilaçlanacak bir dükkanın üzerinde oturuyorsanız böcek sizin evinize gelebilir ve kedi bunu yer. Yemeyen kedi olmaz. Bu bile onu zehirleyebilir. Daha önce dediğimiz gibi hemen veteriner hekimi aramalısınız.
Kaç gün kusarsa sürekli kusmaya girer?
Kedi ve köpek aynı gün içinde iki günden fazla kusarsa sürekli kusmaya girer. 2 gün üst üste, 3 gün üst üste kusarsa sürekli kusmaya girer. Bunları beklememek gerekir. Kendimizde görebileceğimiz gibi her kusmada daha yorgun düşeriz. Kedi ve köpek ikiden fazla kustuysa, dehidrasyon ve halsizlik başladı ise hemen veteriner hekime gitmelisiniz, sıvı taksviyesi yapılmalı.
Bahçe ilaçlaması kedi ve köpekleri zehirliyor
Özellikle yaz ayları gelirken herkes kedisini köpeğini bahçeye çıkarmak istiyor ama aynı zamanda bu dönemler haşere ile mücadele dönemi. Fare ilacını yiyen bir fareyi köpeğimiz yerse, kedimiz yerse zehirlenir. Böcek ilacı sıkılan bçceği yerlerse zehirlenirler. Ya da bunları hiç yemez ama otların, bitkilerin üzerinde kalan ilaçları yalarlar ise bile zehirlenirler. Ev yada bahçe, park ilaçlanacaksa belirli bir süre oraya hayvanlar girmemeli. Aynı bizlerin ilaçlanan eve girmememiz gerektiği gibi.
Yazın dikkat!
Yaz aylarında havanın ısınması ile birlikte özellikle otomobilin içinde bırakılan köpeklerde kusma refleksi olur. Zaten o hipotermi onu halsiz duruma düşürmüşken bir de kusmadan dolayı elektrolit kaybeder. Bunlar hayati riski artırır. Aslında herşey küçük dikkatler ile çözülüyor.
Kedi ve köpeklerde sıvı kaybını nasıl anlarız?
Kedi ve köpeğin dehidrasyon durumunda aynı genç birinin ve yaşlı bir bireyin derisi arasındaki fark gibi birşey olur. Köpeğin yada kedinin serisini tuttuğunuzda hemen geri gidip eski görüntüsünü almıyor, biraz kırışıyor ve eski görünümünü alması uzun sürüyorsa dehidredir yani kedi yada köpeğiniz sıvı kaybetmiştir. Tabiki kedinin veya köpeğin yaşı, kilosu, sağlık durumu yada ne kadar süre önce gıda tüketip tüketmediği, ne yediği gibi birçok faktörün göz önüne alınıp değerlendirilmesi gerektiği için veteriner hekim dehidrasyona, dehidrasyonun derecesine, serum alıp almaması gerektiğine karar verir.
Köpek kan kusuyorsa sebebi ne olabilir?
Köpek kan kusuyorsa sindirim sisteminde ülserler olabilir, geçmişini araştırmak gerekiyor. Ya da gıda zehirlenmesi olmuş olabilir. Sert bir cisim, toka, oyuncak yada kemik yutmuş olabilir. Köpeklerin büyüklüğüne göre oyuncaklar olması gerekiyor. Kendi kullandığımız pipetlerin, tokaların hiçbir zaman onların oyuncağı olmaması gerekiyor. Eğer sindirim sisteminde bir çizik yada tahribat yaptı ise köpeğimiz kan kusabilir. Köpeğimize salam verdiysek 1-2 saat sonra köpek kustuğunda köpeğim kustu diye ortalığı ayağa da kaldırabiliriz, salamlar kırmızı olarak çıkar, yanıltabilir:)
Kedi ve köpek zehirlenmesinde ilk olarak ne yapılmalı?
Kedi veya köpekte zehirlenme şüphesi varsa ilaçlanmış bir fare, böcek, ot yedi yada yaladıysa, soğanlı bitkiler gibi yada bozuk yiyecekler gibi zehirleyebilecek bir gıda tüketti ise kusacaktır. Veteriner hekime gidiyorsanuz diyelim yolda kusarken ağzının önünde geniş bir alan olmalıdır. Yanınızda refakatçi varsa iki kişi gidiyorsanız o çıkardığı içeriği uzaklaştırmanız gerekir. Aspire ederse eğer zehirlenme ile birlikte solunum debisi olur ve hayatına mal olacak bir hata olur. Ağız yolu ile alınan zehirlenmelerde kusma önemlidir ama ne kadar zaman geçti, hayvana sıvı verilmesi, diüretikler verilmesi gerekiyor mu bilinmeli. Bu yüzden zehiri vücuttan uzaklaştırabilmek için kısa bir sürede veteriner hekime götürülmeli. Bu kritik noktalar haricinde yediği şeye göre antidotların yapılması da çok çok önemli. Zehirlenme vakalarında biraz daha hızlı ve aceleci davranmak gerekir. Hayvan kusarsa muhakkak o kustuğu içeriği uzaklaştırarak kustuğunu tekrar yemesini engellemelisiniz. Köpekler refleks olarak kustuğu şeyi yemek isteyecektir. Kustuğu şeyi solunum yolu ile aspire edip akciğere indirmemeli. Özellike araç içinde ve box’larında olurlar ise kustuklarını siz hemen uzaklaştırmalısınız çünkü hemen önlerinde kalınca aspire ederler.
Kedi veya köpeğin zehirlendiğini nasıl anlarız?
Kedi zehirlendi ise yada köpek zehirlendi ise sinir sisteine etki eder ve göz bebeklerinde büyüyüp küçüklemlere etki eder. Halsizlik ve bitkinlik olur, kusar akabinde birkaç kez daha kusar. Yabancı bir cisim yuttuğunda olduğu gibi öne doğru şiddetli, agresif öne doğru bir kusma refleksi değildir bu. Daha çok kafayı önüne eğip yavaş yavaş sürekli kusar. Midesinde bir şey kalmayınca bu kez sarımtırak- yeşilimtırak safra kusmaya başlar. Zehirlenme şüphes varsa sakın kusmaları beklemeyin, hemen veteriner hekime götürün.
Yavru kedi ve köpek neden kusar? Kusmanın hayati tehlikesi var mı?
Yavru kedi yada köpek süt, salam, sosis gibi sindiremeyeceği yiyecekler verilmedi ise genellikle virütük hastalıklardan kusarlar. Bu kusmaların önemi çok çok büyük. Çünkü kedi ve köpek gün içinde 3-5 kere kusarsa artık ayağa kalkmaya bile zorlanır, iyice bitkinleşir.
Yavru kedi ve köpek besliyorsak, kusmanın akabinde ishalde gözüktü ise geçer diye bekleyip zaman kaybetmemek gerekiyor. Yavru köpeklerde gençlik hastalıkları, kanlı ishaller kusma ve ishal ile başlar, daha sonra kanlı ishale dönüşür. Bu görüntüye kadar beklenirse klinikte yapılabilecekler biraz daha zorlaşıyor, kısıtlanıyor, maalesef yaşama şanları azalıyor. Erken teşhis başarı için çok önemli.
Midesi bulanan kedi ve köpekler neden ot yer?
Kedi veya köpekler tüy yumağı yada midelerinde yabancı bir cisim varsa, ot yer ve kusarlar. Böylece rahatlarlar. Oto kontrol sistemi gibi bir şey.
Araba yolcuğunda midesi bulanan kedi ve köpek için ne yapılabilir?
Eğer kedi ve köpeğin arabada midesi bulanıyor ise veteriner hekim gözetiminde belki baş dönmesini, mide bulantısını engelleyici ilaçlar verilebilir. Onun dışında arabada belli bir hızdan sonra kedilerimiz yada köpeklerimiz biraz daha yavaş git diye sizi uyarır. Bazıları miyavlar, bazıları havlar, mırıldanırlar. Çok sağ sol yapmadan, klimayı yada havalandırmayı onların suratlarına üfletmeden, çok sarsılacak yada dar alanlara box’larını koymadan yolculuk yapmak gerekiyor. Güvenli yolculuk için muhakka bir box’ının olması gerekiyor. Hem hayvanın hem de o anda trafikte olanların güvenliği için box kullanılması yada emniyet kemeri kilidi gerekiyor.
Kedi ve köpeklerde kusma 2.bölüm
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS