Eritrom toz kafes kuşlarında kullanılan erythromycin etken maddeli geniş spektrumlu bir antibiyotiktir.
ERİTROM NASIL KULLANILIR?
Solunum solu hastalıklarında kullanılan etkili bir ilaçtır. 5 gün süreyle 1 lt suya 1 ölçek hesabıyla kullanılır. Günlük suyu tazelenir. Yanında Vitamin takviyesi olarak B kompleks vitaminleri verilebilir.
Kuşlarda, gronik solunum yolu hastalığı, koriza, bulaşıcı sinüzit, sinovit, enteritislerde sağaltıcı ve koruyucu; taşıma, gaga kesme, aşılama ve ani ısısal değişiklikler sonucu gelişen baskılayıcı olumsuzluklarda meydana gelebilecek solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucu; özellikle civcivlerde ölüm oranını azaltıcı amaçlarla kullanılır.
Not: Veteriner Hekim tarafından yazılmalı ve o şekilde kullanılmalıdır.
Muhabbet kuşunda astım bronşit konusunu bu linkten inceleyebilirsiniz.
ERİTROM PROSPEKTÜS:
Prospektüs Prospektüs + İç/Dış Etiket (225+500 gramlık şişeler için) Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır ERİTROM Oral Çözelti Tozu Veteriner Sistemik Antibakteriyel BİLEŞİMİ ERİTROM, sarı renkli, akıcı, karakteristik kokulu bir tozdur ve beher g’da 50.9 mg Eritromisin baza eşdeğer 55 mg Eritromisin tiyosiyanat bulunur.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Eritromisin, Streptomyces erythreus adlı küf mantarının fermantasyon ortamından elde edilen makrolid grubu bir antibiyotiktir. Bakteri ribozomlarının 50S alt ünitesine bağlanarak protein sentezini engelleyerek etkisini gösterir. Özellikle stafilokoklar ve streptokoklar olmak üzere çok sayıdaki gram pozitif mikroorganizmalara karşı güçlü bir etkiye sahiptir. Gram pozitif aeroplar ( Staphylococcus sp., Streptococcus sp. (penisiline dirençli beta-laktamaz salgılayanlar da dahil), Bacillus sp., Corynebacterium sp., Erysipelothrix rhusiopathiae), gram negatif aeroblar (Camplyobacter sp., Leptospira sp., Actinobacillus sp.), anaerobik bakteriler (Clostridium sp., Bacteroides sp. (B. fragilis hariç), Actinomyces sp., bazı Fusobacterium sp., anaerobik koklar) eritromisine duyarlıdır. Pasteurella sp., bazı Bordetella türleri, Haemophilus sp., Enterococcus sp., Legionella sp., Ehrlichia sp. orta derecede duyarlılık gösterir. Dirençli bakteriler: Nocardia sp., Pseudomonas sp., Chlamydia psittaci, Mycobacterium sp., Enterobacteriaceae, B. fragilis, E. coli, Klebsiella sp.’dir. Eritromisin oral yolla uygulamadan sonra sindirim kanalından yüksek oranda emilerek, tüm vücuda dağılır. Büyük ölçüde gaita ile atılır. Gaitada bulunan antibiyotik varlığı sindirim sistemindeki gram pozitif bakterileri ciddi şekilde inhibe etmesine rağmen gram negatif bakterilere aynı ölçüde etkimez. Eritromisin önemli miktarlarda idrarla da atılır.
KULLANIM SAHASI/ENDİKASYONLAR
ERİTROM tavuklarda kronik solunum hastalığı (CRD), synovitis, enfeksiyöz sinusitis, enfeksiyöz koriza ve nonspesifik enteritislerin tedavisi için kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; Eritromisin 15-20 mg/kg canlı ağırlık/gün dozunda oral yolla uygulanır. Buna göre tavuklarda her 500 kg canlı ağırlık için 150 – 200 g Eritrom Oral Çözelti Tozu 50 lt içme suyuna karıştırılır. Uygulamadan 2-3 saat önce tavukların suyu kesilmelidir. Tedaviye CRD’de 5, koriza’da 7 gün süreyle devam edilir. İlaçlı su her gün taze hazırlanmalıdır.
İSTENMEYEN / YAN ETKİLER Tedavi dozlarında tavuklarda herhangi bir yan etkisi görülmemiştir.
İLAÇ GEÇİMSİZLİKLERİ Fenikoller, linkozamidler, diğer makrolid grubu antibakteriyeller ile etki şekillerinin aynı olması nedeniyle birlikte uygulanmamalıdır. Fenobarbital ve karaciğer mikrozomal enzimlei tarafından metabolize edilen diğer ilaçlarla birlikte uygulanmamalıdır.
GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 21 gün geçmeden tavuklar kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 6 gün süreyle elde edilen yumurtalar insan tüketimine sunulmamalıdır. KONTRENDİKASYONLARI Eritromisine duyarlı ve karaciğer yetersizliği olan hayvanlarda kullanılmamalıdır. GENEL UYARILAR Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğü takdirde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Orijinal ambalajında, 15-25 C’de, rutubetsiz ve ışıktan uzak ortamda saklandığında raf ömrü imal tarihinden itibaren 36 aydır. TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ Karton kutu içerisinde 50 g’lık beyaz renkli plastik şişede, kutusuz olarak 225 g ve 500 g’lık beyaz plastik şişelerde piyasaya arz edilmektedir. SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır
(VHR) PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 29.06.2004 GIDA TARIM HAYVANCILIK BAKANLIĞI RUHSAT TARİH – NO: 22.6.1972- 3/263 RUHSAT SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ VETAŞ Veteriner ve Tarım İlaçları A.Ş. Halkalı Merkez Mahallesi Basın Ekspres Cad. No:1 Küçükçekmece/İstanbul Tel: 0212 692 92 92 Fax: 0 212 697 34 89 e-mail: vetas@vetas.com.tr İMALATÇI FİRMANIN ADI VE ADRESİ DAMLA İlaç Ve Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Keyap Çarşı Sitesi E2 Blok No:81 Y.Dudullu Ümraniye/İstanbul Tel: 0216 420 95 73 Faks: 0216 420 38 82
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS