Yavru kedi ve köpeklerde diş kaşınma dönemi sorunlu geçebilir. Petiniz diş kaşınma dönemi evinizdeki herşeyi özellikle kabloları ısırabilir. Vet Dent Efe Onur bu dönemi kolayca atlatmanın bir yolu olduğunu söyledi. Bir de eğer oyun oynarken kedinizin dişi düştüyse şaşırmayın, sık karşılaşılan ama dikkat edilmesi gereken bir sorunla karşı karşıyasınız demektir.
Yavru kedi ve köpeklerde diş kaşınma dönemi nasıl atlatılmalı, ısırmasına izin verilmeli mi?
Yavru kedi ve köpeklerde diş kaşınma dönemi onları diş fırçalamaya alıştırmak için en önemli dönem. Kedi ve köpekler 45 günlükken süt dişlerini çıkarttıklarından 6 aylık olana kadar diş kaşınma dönemi devam eder. Alttan gelen kök dişler süt dişlerinin kökünü eriterek düşmelerini sağlar ve yerine geçerler. Yavru kedi ve köpeklerde diş kaşınma dönemi kedi veya köpeklerin dişlerinde ciddi bir kaşınma yaratır ve ciddi bir iyileşme süreci içerir.
Bu süreçte özellikle kedilerde diş kaşınması sebebi ile elektrik kablolarının, şarj kablolarının ısırılmasını çok sık görüyoruz. Bu tabi yaramazlık gibi algılansa da ölümlü sonuçlara yol açabiliyor. O yüzden çok dikkat edilmesi gereken bir dönem. Burada mümkün olduğu kadar dişlerin fırçalanarak o hissiyatın giderilmesi hem diş fırçalamaya alışması hem de ağız sosyalizasyonu dediğimiz ağzına dokunulmasına alışıyor hayvan.
İlk 6 aylıktan neye alışırsa kedi öyle gidiyor. İleride karşılaşacağınız diş eti enfeksiyonu süpriz değil, gelişen bir süreç olmuş oluyor sizin için.
Oyun oynarken kedimin / köpeğimin dişi düştü sorun var mıdır?
Bu çok büyük bir sorun. Çünkü artık vücut o dişi atmaya çalışıyor demektir. Burada 3 sebep olabilir.
1) Diş eti enfeksiyonu o kadar ilerledi ki vücut o dişi atabilmek için kemiği eritip o dişi sallayıp atması gerekiyor. Diş macunu reklamlarından hatırlayın. Diş eti kaybı diş sallanmasına ve diş kaybına yol açar. Ama burada asıl çekilen şey diş eti değil alttaki kemiktir. Vücut dişi atmak için sallar ve dişi düşürür. Bu vücudun kendini koruma ve kurtarma yöntemidir. Enfekte dokuyu vücuttan uzaklaştırır ve atar.
2) Bu diş daha önce kırıldı bir travma ile ve oyun oynarken düştü. Sadece et tutuyordu, o et çürüdü ve düştü.
3) Bir diğer olasılık canin rezorptif lezyon veya Feline Resorptive Lesion dediğimiz vücudun kemik eritmekten sorumlu hücreleri dişe saldırıyor ve çürük benzeri, çürükle alakası olmayan kemik erimesi yapan hücrelerin dişe saldırması ve dişi eritmesi ile ilgili bir hastalıktır. Bu da dişin üst kısmını eritip düşürdüğü için oyun oynarken özellikle kedilerde bunu görmek mümkün oluyor. Daha nadir olsa da köpeklerde de oyun oynarken diş düşmesi görülüyor.
Bu iç sorun, ciddi bir işarettir. Oyun oynarken etrafta diş buluyorsanız hayvanda çene enfeksiyonu vardır. Mutlaka göstermeniz lazım.
Vet Dent Efe Onur’un anlatığı bu konu da ilginizi çekebilir.
Kedi ve köpeklerde ağız ve diş sağlığı
veterinerturkiye.com
Bu videonun her hakkı saklıdır.
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS