Yeşil Iguana Beslenmesi – Iguana’nızı Beslemek
Yeşil iguanalar vejetaryenlerdir. Yeşil iguana beslenmesi taze su ve taze yiyecek ile her gün yapılır. Bu yeşil iguananızın hayatta kalmak için daha çeşitli bir beslenmeye ihtiyaç duyduğu anlamına gelir. Yeşil iguananızın ihtiyaç duyduğu her şeyi sağladığınızdan emin olmak sizin sorumluluğunuzdadır. İguanalar nadir su içerler, suya kafaslarını sokup suyu altından içmeyi tercih ederler. Bazıları nemli üzyleri yalayarak bu ihtiyacını giderir..
Yeşil iguananızı, yeşil yapraklı bitkilerin yanı sıra bazı meyveler ile de besleyebilirsiniz. Iguanınıza verebileceklerinizin arasında ıspanak, lahana, hindiba ve yonca bulunur. Ancak Ispanak ve türevlerinin yüksek miktarlarda verilmesi çok sakıncalıdır. Goitrojenleri ıspanaktaki bütün kalsiyumu bağladığından Iguana’yı öldürme olasılığı yüksektir. Çok minik ölçülerde tutmalısınız.
Karahindibalar yeşil bir iguana beslenmesinde büyük bir yer oluştururlar, her yerde bulabilersiniz. Bitkilerin köklerini temizlediğinizden ve yeşillikleri iyice doğradığınızdan emin olun. Bu iguananın kemiklerinin sağlığı için kalsiyum çok çok önemlidir. Bu yeşillikler eğer iyi ve kaliteli ise yeşil iguananın ihtiyaç duyacağı kalsiyum ve demir, antioksidanlar ile diğer mineralleri almasına yardımcı olacaktır.
Yeşil İguana beslnmesinin en önemli noktalarından biri de yeşillikleri, iguanaya vermeden önce üzerinde bulunan pestisitleri vb. gidermek için yıkamanızdır. İguanalar çok hassas yaratıklardır, hemen zarar görebilirler.
Bu sırada iguananız ihtiyacı olan proteinleri yeşilliklerden alır. Böcek ve türevleri iquananıza böbrek rahatsızlıkları yaşatabilir. Genç bir yeşil iguananın sağlıklı büyümesine yardımcı olacağı için proteinin çok önemlidir.
İGUANA İÇİN YİYECEKLER;
Yeşillikler (%40-45 verilmeli): Su Teresi, kara lahana, karahindiba yeşillikleri (çiçekli) şalgam yeşillikleri
Diğer sebzeler (%40–45 verilmeli ): Yonca (tomurcuksuz olgun kısımları),Yeşil fasulye, ezilmiş veya doğranmış bezelye, bal kabağı, kuş konmaz, yabani havuç, bamya, mantar, havuç, soğan, tatlı patates, kabak.
Meyveler (%10 veya daha az verilmeli): Elma, muz İncir (kuru veya işlenmemiş), çilek, böğürtlen, kavun, üzüm, karpuz, mango, papaya.
Tahıl yemekleri (%5’den az verilmeli): Beyaz ekmek, hamur veya pişmiş pirinç.
Takviye protein (%5’den az verilmeli) : Yonca peletleri (tavşan yemi).
Nadir ve dikkatlice kullanılabilecek, fitat veya oksalat içeren besinler: Havucun üst kısmı, Ispanak, pazı, pancar, kuzukulağı, lahana, kereviz sapı, bütün hububatlar. ( Fazla ve dikkatsiz verilmesi böbrek rahatsızlıklarına yol açabilir)
İGUANALARA Kesinlikle verilmemesi gereken yiyecekler:
Kedi veya köpek mamaları, böcekler, süt, kurtlar, peynir çeşitleri, et, yumurta. Çünkü iquanalar OTÇUL’dur. Vereceğiniz hayvansal besinleri sindiremez ve metabolizmaları rahatsızlanır. Benzinli otomobile dize motorin koymanız gibi bir etkiye yol açar.
Ayrıca iquananıza otçul diye yabani otlar vermemelisiniz. Onlar da iquanalar için toksittir, zehirlenirler.
Yeşil iquananız gerektiği kadar su içmiyorsa;
Yeşil İquananız gerektiği kadar su içmiyor ise besinlerinin üzerine bir sprey yardımı ile su püskürtebilirsiniz.
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS