Ağrıma Koyun Sıtması (Piroplasmosis) Hastalığı Nedir?
Koyunlar ve keçilerde Ağrıma Koyun Sıtması (Piroplasmosis) Hastalığı Türkiye’ye özgü değildir, tüm dünyada vardır. Sebebi kenelerdir.
Babesiosis kenelerle nakledilen bir alyuvar protozoon (tek hücreli organizma) hastalığıdır. Piroplasmalar, eritrositler içersinde ikiye bölünerek çoğalırlar. Ara konakçı enilen kene türleri ile bulaşır ve evrilir. Halk dilinde Ağrı, Ağrık, Kan işeme ve Kırçan da denilir. Hastalık koyun ve keçilerde şiddetli, kuzu ve oğlaklarda hafif olarak geçirilir.
Ağrıma Koyun Sıtması (Piroplasmosis) Hastalığı Belirtileri :
Ağrıma Koyun Sıtması (Piroplasmosis) Hastalığı belirtileri kenelerin merada yoğunlaştığı Haziran ve Temmuz aylarında artar, Ağustos’tan sonra azalır. Belirtileri şunlardır;
- Akut enfeksiyon (birden bire ortaya çıkan ve kısa sürede tedavi edilebilen) Enfeksiyon sırasında koyun ve keçiler durgun ve bitkin görünüştedir.
- İştahı yoktur, merada bile otlamaz, süreden ayrı kalır. Çevreyle ilgisizldir, başını eğik tutar.
- Çok kısa sürede zayıflar.
- Ödem (deri altında sıvı birikmesi) görülür.
- Kan işeme hastalığın tipik belirtilerinden birisidir.
- Kansızlığı olur ve bariz şekilde belirgindir.
- Titreme, sallantılı yürüyüş gözlenir.
- İdrar problemi yaşar. İdrarı oldukça azdır. İdrarın kırmızı ve sarımsı kırmızımsı renkte olması her zaman olmayabilir. Genç olanlarda kan işimesi olmayabilir. Bu sizi yanıltmasın.
- Önce kabız sonra ishal olabilir.
- Nefes alma sayısı artar ve nefes almakta güçlük yaşayabilir.
- 8-10 günlük hastalık kuluçka dönemi sonrası vücut ısısı 41 -42.3 dereceye kadar yükselebilir ve genellikle 5–6 gün süreyle yüksek kalır.
- Gebe koyun ve keçiler yavrularını düşürür.
- Gözlerde ve dilin altında, burunda başlangıçta kızarık, daha sonra sarılık ve kansızlık görülür.
- Kıllar ve yapağı normal durumlarını kaybeder, karışır.
- Kanı kolay pıhtılaşmaz.
Muhakkak veterinere götürmelisiniz. Zamanında müdahale edilmezse sürüye yayılma ve telef oranı yüksek olur.
Hasta hayvanların yorulmamasına, istirahat etmelerine dikkat etmeniz çok önemli. Eğer bakım, konaklama ve beslenme şartlarınıdüzeltiğ daha da iyileştiriseniz koyunlarınız daha hızlı iyileşir. Kan yapımı şartların düzelmesi ile birlikte artarabilir.
Sağaltılan hayvanlar 15-20 gün çok yakından izlenmelidir çünkü eğer hastalık tekrar ederse ölüm oranı maalesef yüksek olur. Hastalığın tekrarlaması halinde ortaya çıkan enfeksiyonlarda parazitlerin hastalık yapma oranı yükselir. Hemen durumu farkedip hızla sağaltım yapmanız şarttır.
Koyunları Ağrıma Koyun Sıtması (Piroplasmosis) Hastalığı ‘ndan ( Kan İşemektenten ) Koruma;
Ağrıma Koyun Sıtması (Piroplasmosis) Hastalığı için nasıl önlem alabilirsiniz?
- Ağrıma’da esas olan tedavi değil korunmadır. Mümkün olduğunca hastalıktan arındırılmış bölgelere dışarıdan hayvan getirilmemelidir. Çünkü bir tane hastalık taşıyan koyun sürüden birçok hayvanın ölümüne sebep olabilir.
- Kenelere karşı sistematik mücadale geliştirilmelidir. Keneler rutubetli ortamda ve 26–27 derecede çok aktiftirler. Mayıs ayının sonunda kene banyosu, püskürtme veya yıkama şeklinde ilaçlama yapılmalıdır.
- Meraya çıkan hayvanlarda Flumethrin kullanılır. Ektoparaziter ilaç uygulamaları 4–6 hafta ara ile tekrarlanır. Koyun ve keçiler açısından ideal olanı Mayıs ayında kırkım sonrası yaptırılan kene banyosudur.
- Özellikle kene enfeksiyolarının arttığı Haziran, Temmuz aylarında yüksek ateş görüldüğünde muhakkak veterineriniz tarafından ilaç tedavisi uygulanmalıdır.
- Enfeksiyonu geçirenler bağışıklık kazandığı için, endemik bölgelerde özellikle kuzu ve oğlaklar kolostrumla (ağız sütü) yeterince antikor alırlarsa enfeksiyona dayanıklı olurlar. Enfeksiyonu alsalar bile çok hafif atlatarak aktif bağışıklık kazanırlar. Bu bağışıklık eğer enfeksiyon nükseder ise kalıcı olur.
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS