Minik dostumuz tavşan ishal olursa çok dikkat etmeliyiz, çünkü ishal tavşanlar için çok risklidir. Tavşanların ishal olmasının başlıca iki sebebi vardır; Enfeksiyona bağlı sebepler ve beslenme hataları.
TAVŞANLARDA BESLENME KAYNAKLI İSHAL
TAVŞANLAR NE YER? NE YEMELİDİR?
Yetişkin tavşanların beslenmesinde sebzeler, meyveler, yeşillikler, saman, kuru ot, pelet yemler ve yonca bulunmalı. Yalnız dikkat edin yaş sebze, meyveler tavşan 6 aylık olduktan sonra haftada 1-2 kez azar azar verilebilir.
Tavşanlar otçul hayvanlardır, et yemezler.
YAVRU TAVŞAN İSHAL VE BESLENMESİ
Yavru tavşanlar büyüklerden daha çabuk ishal olur. Süt olarak sadece tavşan sütü verilmelidir. İnek, koyun, keçi sütü tavşanlara verilmez.
Özellikle tavşanlar 20 günlükten itibaren kuru ot, kuru yonca gibi besinlere aşırı ihtiyaç duyarlar ve severek tüketirler. Bu besinleri temin etmek güç olduğundan kuru yonca unlu pelet yem kullanmak en doğrusudur.
Marul, salatalık gibi aşırı su ihtiva eden veya soğan, sarımsak, pırasa, lahana, pancar gibi gaz yapıcı ve patates gibi zehirleyici etkisi olan gıdaları tavşanınıza hiç vermeyin.
TAVŞANLARDA İSHAL TEDAVİSİ – BESLENME KAYNAKLI
Tavşanınız yine de ishal oldu ise hemen veteriner hekime götürmelisiniz. Tavşanlar hassas hayvanlardır. Eğer tavşan ishal olduğunda geç kalmadan veteriner hekime götürürseniz uygun tedavi ile iyileşebilir.
Bu sebeple tavşanların beslenmesinde kuru gıdalarının her zaman önünde bulunmasını ihmal etmeyin.
TAVŞANLARDA ENFEKSİYON KAYNAKLI İSHAL NEDEN OLUR?
Tavşanlarda enfeksiyona bakteri, virüs ve parazit gibi organizmalar sebep olur. Bu durumda tavşanda ishalle birlikte başka hastalık belirtileri de gözlemlenebilir; Ateşi çıkar, yemek yemez, su içmez, halsizdir. Kafesinin bir köşesinde hareketsiz olarak durur. Dışkının mukuslu yapışkan karekterde olması protozoal paraziter enfeksiyon yönünden muayene edilmelidir.
TAVŞANLARDA İSHAL TEDAVİSİ – ENFEKSİYON KAYNAKLI
Tavşanınızı ve dışkısını hemen bir veteriner hekime götürmeniz gerekir. Çünkü ishal ile birlikte sürekli bir sıvı kaybı olur, iştahsızlık nedeni ile hiçbir şey yemez. Tavşanın veteriner hekim tarafından serum vb desteklenmesi gerekir. Uygun tedaviye hemen başlanmalıdır.
İSHAL OLAN TAVŞANA NASIL DAVRANMALISINIZ?
İshal olduğu için tavşanınıza kızmayın ve bağırmayın. Çünkü tavşanlar gergin oldukları zamanlarda daha fazla dışkılama yaparlar. Zaten ishal oldukları için bağırıp kızarsanız ishali artar ve bu durumda daha hızlı su kaybı olacağından tavşanınız ölebilir. Aman dikkat.
Lütfen onu kaça aldığınızı, kaça tedavi edilebileceini değil de önce canını düşünün.
Pingback: TAVŞAN BAKIMI | Veteriner Türkiye