Goldenlarda Egzama Neden Olur ?
Uzun tüylü köpeklerde egzama daha sık görüşür. Golden, Colie ve Alman Kurdu köpeklerde daha yavru iken bile alerjik deri reaksiyonları sık görülür. Golden Retriever’lar egzamaya diğer hayvanlardan daha yatkındır.
KÖPEKLERDE EGZAMA NEDEN OLUR?
Egzama hastalığının üç türü vardır, aşırı proteinle beslenme (proteinemi) nedeniyle ortaya çıkan egzama, vitamin yetmezliğinden kaynaklanan egzama ya da alerjik egzamadır. Protein ve alerjik türdeki egzamalar birbirine bağlı olarak görülebilir. Yani aşırı protein alımı nedeniyle karaciğer hassaslaşır ve alerjik bir durum oluşur.
Beslenme hataları, dış parazitler özellikle pireler, kene sokması, derinin yetersiz bakımı, yeterli temizlenmemesi veya yıkanan hayvanın kurulanmaması, derinin fırçalanmaması veya taranırken aşırı tahriş edilmesi, tasmaya aşırı sürtünme, sıcak-kuru veya nemli hava, uygun olmayan şampuanlarla yıkanma, bazı iç hastalıkları, uygun olmayan mama, tek taraflı beslenme, uzun süre tavuk ve etle beslenmesi, pirinç ve makarna hiç verilmemesi, uzun süre güneşte kalma, röntgen ışınları, soğuk buz veya sıcak lapa uygulamaları, böbrek, karaciğer hastalıkları, sarılık, hormonal yetersizlikler, diabet, aşırı şişmanlık yada zayıflık, gebelik, dişi köpeklerde düzensiz regl olma, antibiyotiklere aşırı hassasiyet gibi bir çok neden egzamaya sebep olabilir.
EGZAMA OLAN KÖPEKLER İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Yazın denize giren köpeklerin bol su ile durulanmasında fayda vardır.
Eğer dışarıya kaçmaya hevesli bir köpeğiniz yok ise köpeğinizi dışarıda gezdirdikten sonra uygunsa tasmasını çıkarmanız yararlıdır.
Bulaşıcı değildir, insana geçmez.
Nedenlerin uzaklaştırılması yanında glukokortikoidlerle (steroid hormonlar ki bunlar kandaki glikoz seviyesini ve dolayısıylada vucudun uzun süreli dayanım gücünü arttırır) tedavi başarılıdır.
Golden Retriver’da Egzama Tedavisi:
Öncelikle egzamayı oluşturan faktörler ortadan kaldırılmalıdır.
Böyle hastalarda aşağıdaki tedavilere ek olarak ağızdan iki haftaya varan antibiyotikli ilaçlar veteriner hekiminiz tarafından reçete edilebilir. Veteriner hekime danışmadan ilaç kullanılması sakıncalıdır. Çünkü kaşıntı nedeninin saptanması ve ona göre bir tedavinin uygulanması gerekmektedir.
Bölge çok ağrılıysa veteriner hekiminiz ağrıyı ve yangıyı dindirecek ilaçlar verebilir. Bölge temizlendikten sonra kurutucu ilaçlar kullanılabilir.
Antiseptik ve antibiyotik içeren lokal uygulamalar ve duruma göre kortizonlu veya analjezik özellikli uygulamalar da yapailir.
Kremler yerine sprey tarzı ilaçları uygulamak daha kolay olabilir. Yüzeysel enfeksiyonlarda iyileşme bir kaç gün içinde gerçekleşebilir.
Bazı hastalarda egzamalar derin bakteriyel enfeksiyonlarla birliktedir.
Egzama Olan Golden Köpeğiniz İçin Neleri Yapmalısınız?
1) Hayvanızı deri parazitlerine karşı korumalısınız. Özellikler pirelerden.
2) Uzun Tüylü köpekleri düzenli taramalısınız. Böylelikle deriyi yarayabilecek yabancı cisimleri uzak tutmuş olursunuz.
3) Eğer altta yatan neden alerji ise tedavisini yaptırmalısınız.
4) Yarayı sıklıkla kaşıyıp kaşımadığı ve yarayı ısırıp ısırmadığını takip edin. Eğer bunları yapıyorsa elizabeth takmalısınız.
5) Mamasını değiştirmeli, veterinerlerde satılan özel mamaya geçmelisiniz. Köpeğiniz sadece protein ağırlıklı beslememeli.
6) Eğer yaraların hızla geliştiğini, başka bölgelere sıçradığını görürseniz vakit kaybetmeden veteriner hekiminize gidin. Unutmayın karaciğer problemleri egzamaya neden olabilir.
7) Egzamanın ileri vakalarında kortizon tedavisi uylanır.
8) Sebepleri araştırırken doğayı unutmamalısınız. Köpeğinizin gezdiği yerlerde doğadaki bitki örtüsünü incelemesiniz. Örneğin kiraz ve erik ağaçlarının salgıladığı balzam ve çam ağıcının reçinesi hayvanlarda alerjiye neden olabilir.
9) Tedavideki en önemli adım yaranın olduğu yerdeki kılların kesilmesi ve yaranın üzerindeki akıntının antiseptiklerle hafif hareketlerle ovularak uzaklaştırılmasıdır. Tüyler yaranın en az 2-3 cm uzağına kadar kesilmiş olmalıdır. Tüyleri keserken makas yerine tüy kesen makinalar kullanmayı tercih etmek gerekir. Makasla tüyleri keserken yeni yaralanmalar olabilmektedir.
Egzama Olan Köpeğinize Neleri Yapmamalısınız?
1) Yaralara doğrudan dokunmayın. İlaçları uygularken eldiven kullanın.
2) Yaranın etrafındaki tüyler kesilmeden ilaç uygulamayın.
KÖPEKLERDE Egzamadan korkmayın
Egzamalar genelde hafif serum sızıntısına neden olacak kadar yüzeysel yaralanmalar ile başlar.
Derinin üzerine sızan serum bakterilerin gelişmesi için uygun bir ortam sağlar ve bakteriler burada hızla ürerler. Bakterilerin hızla üremesi deride yangının başlamasına neden olur. Başlayan yangı derinin üzerine daha fazla serum çıkmasına yol açar. Böylece çok kısa süre içinde büyük yangılı bölgeler ortaya çıkabilir. Bu durum hayatı tehdit eden hastalıklardan değildir ve tedaviye güzel cevap verir.
Köpek Egzaması Nedir?
Egzama, aynı zamanda seboreik dermatit olarak da adlandırılır. Tüylerin altında hızlıca gelişen yaralardır. Köpek egzamalı bölgeyi sıklıkla yalama ve kaşıma eğilimindedir. Egzamalı bölge aynı zamanda ağrılı olabilir. Kıllar aralandığı zaman derinin yangılı ve nemli olduğu görülür. Kılların dibinde iltihaba benzer akıntının yapıştığı görülür.
Karaciğerde depolanan aşırı miktardaki protein deride lökalize olamasından ötürü, hayvanda ergenlik sivilcelerine benzer küçük noktacıklar oluşur. Hayvanın kaşınması sonucu patlayan bu noktacıklar tüylere yapışır kokulu ve aşırı kaşıntı veren bir hal olur.
Genellikle tüylerin yoğun olduğu bel bölgesi, kuyruk ve başlangıcı, kaburgaların yan tarafları ve yüz, testis ve koltuk altı bölgelerinde, uzun kulaklı köpeklerde kulak içi ve etrafında ortaya çıkar. Sıcak ve nemli havalar egzamaya tetikler. Yani yaz aylarında egzama tekrarlayabilir.
Pingback: KÖPEKLERDE AKUT KULAK EGZAMASI – Hayvanlar hakkında herşey