TAVŞAN BAKIMI NASIL YAPILIR?
Tavşan bakımı zor mu değil mi, bu yazıyı okuyarak siz karar verin. Tavsanlar.net bu konuda oldukça iyi bir kaynak. Ziyarat edin deriz.
10 yaşının altıdaki çocuklara verilen tavşanların %30’u aşırı sevilme ve boynunu kırılması, balkondan atılma, yastık olarak kullanılma, üstüne sifon çekme, ağzına havuç sokarak boğulma gibi sebepler ile 1 yaşına bile gelmeden can veriyor. “Nasıl olsa 15 TL, gidip yeni bir tavşan alırım” mantığı ile aileler ise tavşanların da çoluğu çocuğu olan hatta kendisi bebek olan tavşanların katliama seyirci kalıyor. En iyi ihtimalle ona oyuncak muamelesi yapan küçük çocuk tavşandan sıkılınca gördüğü eziyetten zayıf düşmüş yavru tavşan petshop’a geri veriliyor. Tavşan bu durumda istenmediği ve yuvasını kaybettiği için bunalıma giriyor, şanslı ise yeniden sahiplendiriliyor yada tavşan petshop’ta hastalanıyor. Bu yüzden tavşan almadan önce iyi düşünün. Tavşan bakımı hakkında önemli noktalar;
Tavşan Yuvası – Kafesi Ne İşe Yarar?
Tavşan bakımı tavşan kafesi yada tavşan yuvası ile başlar diyebiliriz. Tavşan bakımında en önemli konularda biri tavşanın barınma yeridir. Tavşanı eve getirdiğimizde ilk yapacağı şey, kendine güvenli bir yer aramak olacaktır. Eğer ona önceden yuva hazırladıysanız muhtemelen o kafese yada yuvaya girecek ve saklanacaktır. Paniğe kapılmayın. İlk zamanlarda ürkek ürkek çıkacak kısa sürede eve ve size alışacak hatta evi keşfetmeye çıkacaktır. Yapmanız gerekenler;
Tavşanı yuvasından/kafesinden zorla çıkarmamaktır. Orası onun en güvendiği yeridir. Saklanması gerekirse oraya kaçacak, sesten, gürültüden rahatsız olduğunda yada yalnız kalmak istediğnde oraya sığınacaktır. Psikolojisi için tavşan yuvasına karşı güvenini kaybetmemeli, kendisini koruyacağına inanmalıdır. Tavşan yuvasına ve size alıştıktan sonra onu yuvasından çıkarmak istediğinizde tavşanın kafesinin/yuvasının önüne marul uzatın. Tavşan böylece elinizin kokusunu tanır. Hem böylece onu zorlamadığınız için sizi sevmeye başlar. Yuvasının sınırlarını bilen ve saygı duyan bir sahibi olduğu için sizi daha çok sever. Elinizin kokusuna da da alışarak sizi tanımlar. Hastalık yada başka bir sebeple ( tavşanınızı birisine göstermek çok gerekli bir sebep değildir) çok gerekmedikçe tavşanı yuvasından zorla çıkarmayın, psikolojisini, güvendiği yeri bozmayın. Tavşan bakımı konusunda yıkanma önemli bir yer kaplar.
TAVŞAN YIKANIR MI?
Tavşanı yıkamak için sıcak su dolu bir küvetin içine koymayıTavşanınızı temizlemek için sabunlu su dolu bir kaba daldırıp çıkartmayın.
TAVŞAN BUNLARI SEVMEZ
- Tavşanın göz rengi değişsin diye gözüne limon sıkmayın.
- Tavşanlar sıcak yemek sevmez, hasta olurlar, bu işkenceyi ona yapmayın.
TAVŞAN İLE UZUN YOLCULUK
Tavşan bakımı konusunda en zor kısım belki de tavşan ile uzun yolculuktur.
- Tavşanlar uzun yolculuğu sevmez. Eğer tavşan ile uzun yola çıkacaksanız tavşanı otobüsü bagajına vermeyin, havasızlıktan ölümler yaşanabiliyor. Muhakkak yanınıza alın. Klimalardan koruyun. Kapının açılıp kapandığı yeri, camı açık yeri yani hava akımına maruz kalabileceği yerleri tercih etmeyin.
- Tavşanları havasız, sıcak, kıpırdayamadığı yerlerde asla götürmeyin.
- Mutlaka ama mutlaka yanında sevdiği yiyecekler ve su olmalı.
- Saatlerce araç sesine maruz kalmamalı.
- Eğer kendi aracınız ile götürüyorsanız tavşanınız ayağınızı koyduğunuz yerde olmasın, bu bölgedeki hem sıcaklık hemde koku otomobilinizin diğer bölgelerinden farklıdır. Tavşanlar hem kokuyu hemde sıcaklığı ebi ile daha iyi algılar ve bunlardan çok etkilenirler.
TAVŞAN NASIL MUTLU OLUR?
Tavşan bakımında en önemli şey hayvanınızın mutlu olmasıdır. Tavşanlar hareketli ve özgür canlılardır. Her yere, en ufak noktalara bile saklanır oynarlar. Onları yuvasına kapatmak ve kısıtlamak çok mutsuz eder. Mümkün olduğu kadar gezmeli ve özgür olmalıdırlar.
Pingback: TAVŞANLARDA İSHAL İÇİN ÇOK RİSKLİ | Veteriner Türkiye