HAMİLELİKTE KEDİ VE KÖPEK ZARARLI MI ?
Hamile olduğu için hayvanlarını barınaklara bırakanlar, bol yiyecek bulacaklarını düşündüklerini ormana, sokağa atanlar yada en masumu sürekli evde yaşayan hayvanlarını bahçeye koyarak içeri almayanlar doğru mu yapıyorlar?
Evcil hayvanlar doğada yaşama yetenekleri kaybederler. Yemek bulmak için mücadele etmeye alışkın olmadıklarından yiyecekleri başka hayvanlara kaptırırlar, yiyecek bulsalar da bağışıklıkları sokakta yaşayan bir hayvana göre gelişmemiş olduğundan hijyen yada virüsler onları kötü etkiler. Soğuğa alışık olmadıkları için üşürler ve yine hasta olurlar. Hastalıkla da mücadale edemezler, maalesef sonunda zayıf düşer ve hayatlarını kaybederler. Sokaktaki otomobiller de onlar için büyük tehdit oluşturur. Sonunda o araçlardan birinin altında kalmaları da muhtemeldir.
PEKİ HAMİLE KALDIĞINIZDA KEDİNİZ-KÖPEĞİNİZ NE OLACAK?
Hamilelikte bir kedi ve köpekten gelebileceğinizi düşündüğünüz en büyük risk tüylerinin kist yapabileceği yada size toksoplazma bulaştırabileceğidir. Aslında bir kedinin yada köpeğin tüyleri asla kist yapmaz. Kisti yapan kedi yada köpeğin dışkısında bulunan bir parazitin yumurtalarıdır. Bunlar hayvanların tüylerine yapışırsa ve siz bu tüyü yutarsanız parazitler tüyün yapışmasına sebep olur. Ancak hayvanınıza düzenli parazit uygulamaları yapar, çiğ et ve çiğ süt yedirmezseniz parazitin oluşmaz.
Kedi tırmalaması genelde pek fazla sorun yaratmamakla birlikte cildin bütünlüğünü bozarak enfeksiyona duyarlılığı arttırabilir. Bu tür bir durumda cildinizi ılık sabunlu su ile yıkamanızda fayda var.
Gidilen jinekoloğun hayvan sevgisi size vereceği öneride direk etkilidir. Hayvan seven jinekolog muhtemelen size sokaktaki hayvanları sevmeyin, köpeğinizin dışkısını poşet ile de olsa kedinizin kumunu başkası değiştirsin, hayvanlarınızın bakımlarını ve aşılarını tam yaptırın ve ellerinizi bol bol yıkayın hiçbir sorun olmaz diyecektir.
Şunu da unutmamak gerekir ki iyi bakılan ev hayvanlarınızdan daha tehlikeli olanı, çiğ et tüketmek, yeşil yapraklı sebzeleri iyi yıkamadan yemek, çiğ et kesilen bıçakları yıkamadan başka işlerde kullanmaktır. Bunları yaparsanız bu parazitle enfekte olma olasılığınız çok daha yüksektir ki hayatlarında hiç kedi köpekle teması olmamış pekçok kişide de gerek toksoplazma gerekse echinoccus parazitine rastlanmıştır. Unutmayalım ki toxoplazma fekal oral yani dışkı ağız yoluyla geçer. Bu da demek oluyor ki toxolu dışkının bulaştığı bir yeşilliği örneğin iyi yıkamaz isek de toxo olabiliriz. Yani tek geçiş yolu hayvancıklar değil. Asıl geçiş yolu aslında iyi yıkanmamış sebze, meyve, yeşillikler. O nedenle dışarıda salata vs yememeniz daha önemli diyebiliriz.
Köpeğinizden sizin alabileceğiniz iki enfeksiyondan birisi kuduz diğeri ise hidatik kist hastalığıdır.
Hidatik kist sizin için riskli bir durum olup akciğer, karaciğer, batın içi (pelvis) ve beyinde bir takım kistlere neden olmasına rağmen gebeliğiniz açısından ayrıca bir tehdit oluşturmaz.
Alerjik durumlara zemin hazırlamaması için köpeğinizin tüylerinden uzak durun.
Evcil hayvanlarınız bu muameleyi haketmezler. Onları evinize alırken her olasılığı, onun ailenizin bir bireyi olduğunu hesaplamalısınız.
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS