Kanadı kırık muhabbet kuşunun tedavisi için özel hazırlanacak mama, sargı yöntemleri, psikolojik destek, vitaminler ve kafes dizaynı çok önemlidir.
Kuşun kanadındaki kırık nokta tespit edilerek uygun pozisyona getirilmelidir. İnce bir gazlı bez konulup flaster ile sarılalabilir. Sarma işlemi hareket etmesini önleyecek ve sabit tutabilecek derecede olmalıdır. Ele alınmamalı, kafeste tutulmalı ve hareket etmesi önlenmelidir.
Kuşun kendini toparlaması için herşeyi kafesin dibine alın. Gazlı bezle kanadı kapalı halde sardıktan sonra tam önüne yem, biraz uzağa su koyun ki dökmesin. Tünek yada ızgara olmamalı ki kendini yormasın.
Kanadı kırık muhabbet kuşunun tedavisi için özel mama tarifi
Bunların yanında kanadı kırık Muhabbet kuşunun iyileşme sürecini hızlandırmak için şu besin takviyesini yapabilirsiniz ;
Yarım havuç, 1 adet haşlanmış yumurta, 4-5 adet bebek bisküvisi 2 Adet Etimek Alıyorsun.
Bunları ;
Havuçları incecik rendeliyip peçete arasında suyunu alıp kupkuru yapın. İyice ezilmiş yumurta ile karıştırın. Bebek büsküvisi ve etimekleri robottan geçirip yumurtaya katın. Yumurta kabuklarını da içindeki zarını çıkarıp bu karışıma dövülmüş olarak ekleyin. Mama çok ıslak olmamalı ve 3 saatte bir mamayı değiştirmelisininiz. Arta kalanını buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Ayrıca Muhabbet kuşunun moralinin düzelmesi için kuş sesleri açabilirsiniz.
Kuşun Kanadındaki Kırık Nasıl Sarılır?
Eğer ilçenizde veteriner yoksa veçaresiz kaldıysanız siz kuşun kanadını sarmak için şu yöntemi deneyebilirsiniz:
Kanat tam olarak yerine yerleştirilmeli ve kapalı olarak ince bir sargı bezi ile bağlanmalıdır. Bu bağ 4–5 cm genişliğinde olmalı ve kuşun ayaklarını kullanabilmesine olanak sağlayacak şekilde alt kısmında kuşun ayakları hizasına iki delik oyulur ve kanatla birlikte vücudu sarılarak düğüm kısmı yukarıda olmalıdır. Vitamin taksiyesi ile birkaç haftada kuş iyileşir, ancak kırık eklem yerine yakınsa kanadını kullanamaz.
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS