Köpeklerde aşılar 2 aylık dönemde başlar. Aşılama dönemi hastalıklara karşı hassas bir dönemdir. Köpeğinizin aşı uygulamaları bitince onu yıkayabilirsiniz. Kış aylarında sulu yıkama yapılmaması gerekir. Bu dönemde kuru şampuanları tercih etmelisiniz. Sulu yıkamaya geçmek için, karma aşılarının bitmesini beklemelisiniz. Yazın aşı olacak köpeklerin aşıdan 3 gün önce ya da 3 gün sonra yıkanması uygundur.
Köpek Nasıl Yıkanır?
Köpeğinizi kışın iki kez yıkamanız yeterlidir. Yazın da aşırı yıkanma köpeklerin cildinde kurumaya, çatlamaya ve tüylerin canlılığını kaybetmesine neden olabilir. Yazın esas yıkamanın dışında köpeğinizi serinlemesi için duru su ile de yıkayabilirsiniz. Ciltleri hava almaya elverişli olmadığından ve cildinde zengin bir yağ dokusu bulunması yüzünden, köpekler yıkanırken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir.
Köpek Nasıl Yıkanmalıdır?
1) Yıkama sıcak bir ortamda yapılmalı, mümkünse yaz aylarında yıkanmalıdır.
2) Yıkanma suyu çok sıcak veya çok soğuk olmamalı, 35 derece civarlarında olmalıdır.
3) Hava akımına maruz bırakılmamalıdır.
4) İnsan şampuanı kullanmamalısınız. Köpek şampuanı veya köpekler için özel kuru şampuanla temizlenmelidir. Hatta şampuanlar her ırka göre ayrı içerikte hazırlanmıştır.Bunları bulamıyorsanız bebek şampuanı kullanabilirsiniz. Köpeğin yıkanmasında kullanılacak şampuan içinde yağ ihtiva etmelidir.
5) Köpeğinizi yıkamaya başlamadan önce, kullanacağınız şampuanın konsantre olup olmadığına bakmalısınız. Şampuanınız konsantreyse bunu bir kabın içinde kullanacağınız kadarını aynı oranda suyla karıştırmanız gerekir.
6) Köpeğinizin kulaklarına su kaçmaması için, birer parça pamukla kulaklarını kapatın. Bu önlem olarak alınmalıdır. Çünkü kulağa kaçan su büyük sakıncalar doğurur.
7) Köpeklerin tüyleri kalın ve sık olduğundan, önce bunları suyla birlikte iyice ıslatın. Bu arada tüylerin arasında olabilecek kaba kirleri suyla temizleyebilirsiniz.
8) Tüylerin iyice ıslandığını düşündüğünüzde, elinizle ya da köpek yıkama eldiveniyle şampuanı vücuduna iyice yayın. Bunu yaparken 15-20 dakika süreyle köpeğinize masaj yaparsanız hem kirleri iyice yumuşatır hem de kan dolaşımını hızlandırırsınız. Bu hem köpeğinizin hoşuna gidecek, hem de yıkanırken huzursuz olmasını engelleyecektir.
9) Yıkarken şampuanlamayı köpeğinizin kirlilik durumuna göre 2-3 defa tekrarlayabilirsiniz. Köpeğinizi yıkarken olumsuz davranışlarda bulunmamaya özen göstermelisiniz. Buna dikkat etmezseniz, köpeğiniz sudan korkabilir. Bu nedenle yıkama sırasında köpeğinizle oynayabilir, bunu daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.
9) Daha sonra, bu köpükler tümüyle temizleninceye, tüyler arasında sabun zerrelerinin kalmadığına emin olununcaya değin, uygun sıcaklıktaki suyla yıkamalısınız.
10) Bir süngeri ıslatıp iyice sıktıktan sonra, köpeğinizin başını, yüzünü, ağzının çevresini, gözlerinin etrafını iyice silip temizleyin.
11) Daha sonra köpeğinizi çok iyi bir şekilde durulayın.
12) Durulama işlemi bitince köpeğinizi, yıkadığınız yerden bir havluyla alın. Ilık, rüzgarsız, hava cereyanı olmayan bir yerde, eğer varsa elektrikli kurutma makinesi ile yoksa havlu ile çok iyi bir şekilde kurulayın.Yıkamadan sonra tüyleri kurutulmayan köpeklerde ciddi deri hastalıkları meydana gelebilir.
12) En son köpeğinizin tüylerini çıkış yönünde taranıyıp fırçalayın.
13) Eğer hava soğuksa, köpeğinizin vücudundaki rutubet tamamıyla gidinceye kadar evin içinde tutun. Hava güneşli ve sıcaksa, serbest bırakarak, hareket halinde iken tüylenin kuruması ve güneşlenmesi için olanak tanıyabilirsiniz. Köpeklerimizi bu şekilde yıkamazsak köpeklerimizin derisindeki yağ tabakası yok olur ve egzama tüy döküntüleri gibi hastalıklar görülebilir. Mantar ve uyuz gibi hastalıklara daha duyarlı hale getirir. Ayrıca şiddetli soğuk algınlıklarına mahal verebilirsiniz. Köpeğiniz yıkandıktan bir kaç gün sonra kulağını sallar ya da kaşırsa, hemen veterinerine götürmelisiniz.
Köpeğin temizliğinde başka yöntemler de uygulanır. Köpeği çok sık yıkamak zararlıdır. Bu amaçla testere talaşı denilen çok ince tahta talaşından yararlanabilirsiniz. Toz halindeki bu talaşı, köpeğin kıllarının arasına avuç avuç dökerek tüyleri ile birlikte iyice ovuşturmalısınız. Daha sonra bu talaşları dökmek için köpeğin tüylerini güzelce fırçayın. Ayrıca kuru şampuanlardan yararlanabilirsiniz. Ağız çevresinde uzun tüylere sahip bir köpeğiniz var ise, yemek sırasında bunarı kirletir. Buradaki tüyleri suyu sıkılmış ıslak bez veya süngerle temizleyebilirsiniz.
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS